Олександр Дігалевич з села Єлизаветин Рожищенської громади вирощує майже 10 тисяч кущів лохини. Окрім того має ділянки з малиною різних сортів, жимолостю та спаржею.

Суспільному чоловік розповів: доглядати за усім допомагають дружина та четверо дітей. Зі слів фермера, повномасштабна війна завадила йому розширити господарство, бо з першого дня пішов добровольцем у ЗСУ.

«Я ніколи не служив до того, четверо дітей — говорить волинянин. — В ТЦК подивились сказали: будь на телефоні. Але ввечері подзвонили. Приїхав, і мене зачислили в роту охорони», — сказав чоловік.

Зі слів чоловіка, через півтора року служби він демобілізувався і повернувся до родини, щоб відновити господарство.

«Ми, можна сказати, тільки живемо з землі. Ми працюємо тут всією родиною, вирощуємо те, що самі любимо: спаржа, жимолость, літня малина. Лохина займає найбільше площі на наших посадках», — говорить господар.

Вирощувати лохину, каже фермер, почали вісім років тому. Зараз має 5 тисяч кущів, які вже плодоносять, решта — молоді кущі.

Читайте також: Фермер з Волині може втратити бізнес, в який вклав 10 років праці

Лохина, каже Олександр Дігалевич, рослина, яка росте у кислому середовищі, тому волинські ґрунти цій ягоді підходять. Попри це роботи у ягіднику вистачає.

«Треба робити певний субстрат. В материнську землю просто посадити і воно не виходить. Треба зробити або яму або траншею і туди садити – і доглядати, поливати, слідкувати за кислотністю того ґрунту», — додає фермер.

Господар каже: лохина дуже стійка до хвороб і шкідників, а також нормально переносить зиму. Однак спілі ягоди можуть склювати птахи, тому, при потребі, над кущами влаштовують сітчасте укриття.

Для вирощування ягід і спаржі родина використовує 10 гектарів землі. Частина площі належить батькам Олександра, решту — орендують. Цього року, каже фермер, очікує більше п'яти тонн врожаю лохини.

Довідково: волинські аграрні господарства найбільше садять смородини та полуниці, їх площі відповідно 385 та 348 гектарів. Також в області є 200 гектарів лохини та 128 гектарів малини та ожини. Загалом на Волині ягідні культури займають площу 1 274 гектари, розповів Суспільному головний спеціаліст департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Ігор Каленюк.