Багато пацієнтів з COVID-19 повідомляли про вушні симптоми, включаючи втрату слуху та шум у вухах. Також у багатьох з них виникали запаморочення та проблеми з балансом, що свідчить про те, що вірус SARS-CoV-2 може інфікувати внутрішнє вухо? – повідомляє видання NewsYou

Нове дослідження Массачусетського технологічного інституту доводить, що вірус дійсно може інфікувати клітини внутрішнього вуха, у тому числі волоскові клітини, які мають вирішальне значення як для слуху, так і для рівноваги.

Для досліджень вчені використовували нові клітинні моделі та важкодоступні тканини внутрішнього вуха людини. Обмежена доступність до таких тканин перешкоджала попереднім дослідженням про будь-які хвороби, які можуть спричинити втрату слуху.

Отримання моделей – це перший крок. Це відкриває шлях для роботи не лише з SARS-CoV-2, але й з іншими вірусами, що впливають на слух, – заявили дослідники.

Що показали дослідження:

1. Дослідники виявили, що певні типи клітин – волоскові клітини та шваннівські клітини – експресують білки, необхідні для проникнення вірусу SARS-CoV-2 в організм.

2. Потім дослідники показали, що вірус дійсно може інфікувати клітини внутрішнього вуха. Типи клітин у їхніх моделях були сприйнятливі до інфекції SARS-CoV-2.

3. Схема зараження, яку дослідники виявили у своїх зразках тканин, відповідає симптомам, які спостерігались у групі з 10 COVID-пацієнтів з вушними симптомами. 9 із цих пацієнтів страждали від шуму у вухах, 6 – від запаморочення, і абсолютно всі зазнали легкої чи глибокої втрати слуху.

Хоча це дослідження переконливо свідчить про те, що COVID-19 може викликати проблеми зі слухом та балансом, загальний відсоток пацієнтів із COVID-19, які мали проблеми з вухами, невідомий.

Як коронавірус може проникати у вуха:

Можливо, вірус проникає у вуха через євстахієву трубу, яка з’єднує ніс із середнім вухом. Окрім цього, теоретично вірус може проходити через нюхові нерви. Відповідно, звідти він проникає у простір мозку та інфікує черепні нерви, зокрема й той, що з’єднується із внутрішнім вухом.