Митрополит Луцький і Волинський Михаїл закликає святкувати український Новий рік. За його словами, «це повинно бути нашим самовираженням».

Про це йдеться на офіційному сайті Волинської єпархії ПЦУ.

Зокрема, згадуючи Новий рік, архієрей стверджує, що давні слов’яни відзначали його у весняне рівнодення – 20–21 березня.

«Все це події, пов’язані з весною, з новим періодом життя, посіванням пшениці тієї самої», – каже владика.

Під впливом різних культур ми вже давно відзначаємо початок року 1 січня. Проте нині нам прищеплюють і китайський Новий рік, і безліч інших свят.

«Тепер в нас стає важливо, чи ти народився в рік скорпіона, чи настає рік бика чи миші якоїсь... Китайський календар входить в таку систему своєрідних цінностей. Але ми втратили своє, українське, яке було від самого початку, і до християнського періоду було пошановане, і після було пошановане», – зазначає архієрей.

Митрополит Михаїл наголошує на тих традиціях і святкуваннях, які були у дохристиянський час, і залишилися після хрещення Русі, і мають плекатися в наші дні, якщо не йдуть усупереч християнській вірі.

Архієрей закликає відроджувати наші традиції, свята, обряди. Але стверджує, що добре цікавитися й культурою інших народів, однак «треба мати самоідентичність. Тому важливо святкувати нам, українцям, український Новий рік. Це повинно бути нашим самовираженням».

«Треба повертатися до наших українських традицій, які пов’язані з нашою культурою, побутом, піснями, звичаями, – колядуванням, щедруванням, веснянками, гаївками тощо. Це все те, що виражає український характер, те, до чого закликає українська природа… Ми повинні знати, хвалити українське, а не захоплюватися лише закордонним: чи іменами, чи словами, чи традиціями, забуваючи, що в наших жилах тече зовсім інша традиція – українська», – запевняє керуючий єпархією.