Відповідно до діючого законодавства і зараз візит до вузьких спеціалістів має бути за направленням сімейного лікаря, терапевта або педіатра, пише МОЗ.

З 2020 року вся система перейшла на програму медичних гарантій та оплату послуг за тарифами. Національна служба здоров’я буде оплачувати тільки візити за направленням від вашого лікаря. Разом з тим передбачається, що деяких спеціалістів (наприклад, гінеколога) та у визначених випадках можна буде відвідати напряму. І ці візити також будуть оплачені Національною службою здоров’я.

Без направлення можна потрапити до лікарів первинної ланки – сімейного лікаря, терапевта, педіатра. Власне, вони й видають направлення до вузьких спеціалістів, якщо пацієнт потребує їхньої допомоги.

Але є випадки, коли до вузьких фахівців можна звернутися напряму, і НСЗУ оплатить такий візит за пацієнта. Направлення не потрібне у разі звернення до таких фахівців:

  •  акушера-гінеколога
  • психіатра
  • нарколога
  • стоматолога (ургентна допомога для всіх та планова для дітей)
  • фтизіатра
  • лікаря, у якого під наглядом перебуває пацієнт із хронічними захворюваннями

НСЗУ наголошує, що екстрена медична допомога надається безоплатно усім без винятку без направлення й декларації.

Раніше в студії ГІТ сімейний лікар Лариса Ращинська зазначила, що осінь сприяє розвитку ГРВІ, які можуть виникати паралельно із коронавірусною інфекцією: 

Covid-19 – це не фейк, не міф, лікарі борються за життя кисневозалежних пацієнтів, але ніхто не скасовував нашу волинську застуду. Традиційно надлишкова вологість дає про себе знати хворобами носа, горла, бронхів. Якщо ви чутливі до цього, не треба піддавати паніці й самостійно ставити діагнози. Якщо ж початок різкий, висока температура, лихоманка, озноб, надмірна слабкість – потрібно зателефонувати своєму сімейному лікареві й узгодити подальший порядок дій, адже це може бути й ковід, однак ув ситуації потрібно розбратися. Телефонну консультацію ніхто не відміняв. 

За свіжою інформацією МОЗ, за минулий тиждень виявлено 152 тисячі нових випадків захворювання на Covid-19, із них 93,5% людей – невакциновані.

При цьому стабілізувалася динаміка приросту нових випадків та кількості госпіталізацій. Так, за минулий тиждень до лікарень потрапило 34 тисячі осіб, з яких 93,2% – невакциновані.

Також у МОЗ повідомили, що минулого тижня відновили діяльність два заводи з виробництва кисню, які проводили регламентні роботи. Завдяки цьому до системи киснепостачання включено додатково 140 тонн рідкого кисню. Ляшко наголосив, що останнім часом значно зросло споживання кисню, тож МОЗ працює над залученням інших заводів, які готові його постачати.За підсумками наради профільним міністерствам доручено організувати координацію закупівлі кисневих станцій. На ці потреби уряд виділив додатково 400 млн грн.