Якщо говорити про "Бюджет участі", то  є два конкурси: окремо для Луцька, і для мешканців сільських територій, приєднаних до Луцька.

1. Загальний, великий – 4 мільйона бюджет цьогоріч. Можуть голосувати мешканці всієї і, відповідно, подавати проекти.

2. Конкурс «Бюджету участі» сільських територій, які приєднані до Луцька. Проєкти не можуть реалізовуватись на території міста і голосувати містяни наші теж не можуть, тобто і подають, і голосують лише мешканці сіл. Прийом проєктів бюджету участі для прилеглих населених пунктів розпочався 1 жовтня. Для жителів сіл, які мали намір сформувати та подати свої проєкти, у Луцькій міській раді проводили відповідне навчання.   

Представник департаменту економіки Луцької міськради Сергій Омельчук потлумачив другий пункт: "Порогу для набраних голосів немає, просто конкурс: «чим більше – тим краще». Ліміт є на суму – 500 тисяч гривень всього. Максимум коштів для одного проекту 100 тисяч. Це чітко прописано в положенні. На наступний рік діятимуть ці ж правила. Можна припустити, що 5-8 проєктів зі сільських місцевостей пройде. Там тільки 10 проєктів конкурує, тож імовірність перемоги досить висока, й ті, хто наважився, – вже молодці, адже почали процес, потім із досвідом буде легше".

«Це в нас в Луцьку конкурсанти балувані трошки, пишуть максимальну суму в кошторисі, по селах люди простіше ставляться», – усміхнено каже Сергій Омельчук в інтерв'ю ГІТ і Радіо-1
"Не відчули ми очевидних плюсів, якщо говорити про бюджет. Ми замовили ортофотоплан, на основі якого будуть розроблятися генеральні плани приєднаних громад, з допомогою якого ми чітко визначимо, де має бути виробництво, а де соціальна сфера, де житлове будівництво і так далі. Тобто, де ресурс, а де – не ресурс. І тоді можна буде говорити про перспективи розвитку". – Резюмував міський голова Луцька Ігор Поліщук.

Після приєднання до Луцька навколишніх населених пунктів чиновники анонсували безготівковий проїзд і до сіл. Вдалося не все. Крім того, на запит глядачів ми попросили конкретизувати, чому там, де є маршрути, не можна розрахуватися банківською карткою. Про це та інше нагальне пояснює начальник транспортного відділу Луцької міськради Віктор Главічка:

Раніше ми писали про неузгодження курсування "підгайцівської маршрутки" між Волинською ОДА і Луцькою міськрадою. Проблема ще не знайшла розв'язку, тому тримаємо на контролі.

Нагадаємо, що в Луцьку цього сезону переможцями бюджету участі Луцької міської громади визначили 16 проєктів – 3 бюджетних та 13 загальноміських. 

НАВЧАЛЬНІ ЗАКЛАДИ

Створення мистецького творчого простору в НВК №26; 

 Освітлена територія – запорука безпеки мешканців мікрорайону ЛПЗ (територія Луцького НВК №24);

 Комфортні та сучасні умови перебування діток у холах та коридорах школи №17;

ДОЗВІЛЛЯ

  • День 55-го мікрорайону. «Творчість та спорт єднає серця!»;
  • Відкриті тренування з козацького бойового мистецтва;
  • Рекреаційно-туристична зона «Байрак», с. Рокині;
  • Серія заходів «Українське лицарство»;
  • Фестиваль фізичної культури та спорту й V Міжнародний рейтинговий турнір з ММА в Замку Любарта;
 «Наше місто має всі можливості для розвитку каякінгу навіть у рамках міста – власну річку, досить велику заплаву, хорошу матеріальну базу водних плавзасобів у комунальних установах різного рівня підпорядкування, що функціонують на території міста», – зазначає Богдан Бальбуза. 

СПОРТ

  •  «Lutsk Archer-junior» – турнір зі стрільби з лука серед школярів Луцької міської територіальної громади;
  •  «Lutsk Archer-senior» – турнір зі стрільби з лука серед дорослих Луцької міської територіальної громади;
  • Підтримка та розвиток біатлону у місті Луцьку; Проєкт розрахований для дітей вікових категорій від 2012 року народження, які займаються біатлоном.
  • Каякінг у Луцькій громаді;

ОБЛАШТУВАННЯ ТЕРИТОРІЙ

  • Освітлення пішохідної доріжки та автостоянки;
  •  Спортивно-розвиваючий майданчик в парку «Дубки».
  •  Створення території корисного дозвілля біля Палацу учнівської молоді;
  •  Облаштування майданчика для вигулу та дресування собак в 55-му мікрорайоні;

А які з цих проєктів підтримували ви? Діліться в коментарях. Також ви можете телефонувати до наших етерів за посередництва додатків "вайбер" або "скайп".