В облраді Волині прозвучала пропозиція скоротити кількість закладів профтехосвіти в області. Про це заявив на бюджетних слуханнях «майбахівець» Валентин Кошельник, мовляв, 16 ПТУ для Волині забагато, тому краще зекономити на одних і покращити матеріально-технічну базу інших.

Нагадаю, що рік тому його колеги-однопартійці, але з Верховної Ради України зареєстрували законопроєкт №4207, яким було передбачено відродження профтехосвіти, її модернізацію і збільшення фінансування.

Наразі ситуація із професійною освітою складна, особливо в частині фінансування, адже воно, після реформи, цілком і повністю лягло на обласні та місцеві бюджети.

Із позицією депутата Кошельника не погоджується виконавчий директор Волинського обласного об'єднання організацій роботодавців Володимир Кривович. Він вважає, що у профтеосвіті треба проводити не скорочення, а оптимізацію під професії, яких потребує ринок праці.

«У червні ми зустрічалися на Раді професійної освіти при ОДА, – каже Володимир Кривович. –Тоді депутати задекларували, що проведуть незначну оптимізацію і на наступний рік, зважено, по конкретним професіям, які не користуються попитом, де нема замовника проведеться оптимізація і справді її треба робити. Але тепер депутати вирішили робити все навпаки, не оптимізувати, а скорочувати. Закінчиться тим, що ми будемо збагачувати інші області залучаючи субпідрядників. Бо там не скорочуватимуть профтехосвіту і матимуть фахівців, ми ж їм платитимемо гроші, а ПДФО осідатиме у них в регіоні».



На думку директора Волинського обласного центру зайнятості Романа Романюка, особливих проблем у скороченні ПТУ немає.

«Я не бачу поки що катастрофи у скороченні кількості ПТУ, якщо в пріоритеті буде якість освіти. Зменшення кількості закладів, але збільшений перелік спеціальностей, професій на які буде здійснюватися набір учнів для здобуття робітничих професій. Для мене надважливо щоб той попит на робітничі професії, який зараз є на ринку праці, а це 60 відсотків з понад двох тисяч вакансій, які є у центрі зайнятості, був забезпечений. Зараз, приблизно 15 відсотків людей, які стоять на обліку мають робітничі професії, 70 – люди з вищою освітою. Цей дисбаланс необхідно вирівнювати», – вважає Романюк.

Наразі набори в професійні заклади освіти відбуваються за принципом – набрати хоча б на ті професії, на які ще є попит. Необхідно відкривати професії, які потрібні ринку, потрібні – роботодавцям, зазначив Роман Романюк.

Зараз на Волині 16 закладів професійної освіти: 11 – на балансі обласного бюджету, 5 – на балансі міського. Хоча видатки на наступний 2022 рік заплановані більші, але це не вирішує усіх проблем у галузі професійної освіти області. Зокрема не уникнути наступного року недоборів у ПТУ – переконаний начальник відділу професійної освіти управління освіти і науки Волинської ОДА Олександр Ткачук.

«Серед причин недоборів у заклади профтехосвіти – складна демографічна ситуація. Просто немає абітурієнтів. Нема звідки їх брати. Хоча двосторонні угоди із роботодавцями підписані, на підготовку кваліфікованих робітників, але ми ці угоди, на жаль, не виконуємо», – констатує Ткачук.

Ще одна причина – відтік абітурієнтів у заклади вищої освіти. Нещодавно умовою вступу до вишу було сто балів по ЗНО, каже чиновник, а це надзвичайно низький рівень знань. Як результат, цього року 18 відсотків випускників шкіл вирішили здобувати технічну освіту. З наступного року умовою вступу буде 125 балів, але і це проблеми не вирішить.

На думку виконавчого директора Волинського обласного об'єднання організацій роботодавців Володимира Кривовича, для того аби зацікавити молодь обирати робітничі професії необхідно знайти, якісь стимули – збільшити стипендії, забезпечити гуртожитками і т.д.

Загалом же зійшлися на тому, щоб зберегти профтехосвіту необхідно налагодити співпрацю освітян, роботодавців, статистів (центрів зайнятості) і депутатів обласних та міських рад, аби чітко бачити, які професії є затребуваними і спільно розробляти тактику дій на майбутнє. Наразі тільки окремі депутати не виявляють бажання тверезо дивитися на проблему.

Повна версія розмови в ефірі ГІТу