На покриття різниці в тарифах у зв’язку з різким здорожчанням газу та електроенергії Волині з державного бюджету надійшло 153,566 мільйона гривень. Проте 22,6 мільйона з них гривень повернуться у державний бюджет.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії з питань бюджету, фінансів та цінової політики Волинської обласної ради.

Кілька днів тому уряд виділив кошти з державного бюджету на покриття різниці в тарифах у зв’язку з різким здорожчанням газу та електроенергії. Волині надійшло 153,566 мільйона гривень на оплату послуг з тепло- і водопостачання. 130,932 мільйона із них розподілять між п’ятьма громадами.

Зокрема, гроші отримають:

бюджет Володимир-Волинської міської територіальної громади – 18,207 мільйона гривень;

бюджет Ковельської міської територіальної громади – 14,952 мільйона гривень;

бюджет Луцької міської територіальної громади – 87,858 мільйона гривень;

бюджет Нововолинської міської територіальної громади – 9,039 мільйона гривень;

бюджет Прилісненської сільської ради – 876,541 тисячі гривень.

Голова бюджетної комісії Орест Маховський уточнив принцип відбору громад, а також чому не розподілена уся сума субвенції. Як повідомив очільник управління ЖКГ ОДА Андрій Пиріг, лише ці 5 громад використовують блакитне паливо для теплової генерації.

Директор департаменту фінансів ОДА Ігор Никитюк додав, що залишок асигнувань обсягом у 22,6 мільйона гривень повернуться у державний бюджет, оскільки перевірка Управління Західного офісу Держаудитслужби виявила недотримання комунальними підприємствами «Луцьктепло» та «Володимир-Волинськтеплоенерго» вимог методики, за якою розраховується заборгованість з різниці в тарифах, що стало причиною завищення розрахункової потреби до відшкодування.

Також з державного бюджету надійшов черговий транш субвенції обсягом 73 мільйони гривень на будівництво, ремонт та утримання комунальних автошляхів і доріг та вулиць місцевого значення. 53 мільйони з них спрямовуються департаменту інфраструктури ОДА, як замовнику робіт та головному розпоряднику коштів, решта 20 мільйонів гривень – територіальним громадам, які встигли до заявленої дати підготувати акти за виконані дорожні роботи.

Орест Маховський поцікавився, як бути тим громадам, які завершили ремонтні роботи, але до переліку розподілу цільової субвенції не увійшли. Керівник департаменту інфраструктури ОДА Сергій Мишленик запевнив, що ці державні кошти є перехідними, і громади, які до кінця 2021 року не встигнуть отримати гроші за виконані роботи, будуть у числі перших на фінансування, але вже у січні наступного року.

Члени бюджетної комісії погодили розподіл обох субвенцій.