У публічній кадастровій карті почали з’являтися сформовані земельні ділянки лісогосподарського призначення на землях комунальної власності Прилісненської громади Волині. 

Про це йдеться на фейсбук-сторінці громади.

Цьому передувало розпорядження голови Волинської ОДА № 375 від 30 червня 2021 року «Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок», яким надано дозвіл одному з лісгоспів на відведення земельних ділянок лісогосподарського призначення орієнтовною площею 3407 га на території Прилісненської громади.

Частково це колишні землі, котрі перебували в користуванні комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Волиньоблагроліс».

Крім колишніх земель «Волиньоблагролісу», вирішили прибрати до рук понад 700 га земель сільськогосподарського призначення, які самозаліснилися.

У Прилісненській сільській раді заявляють, що розпорядження голови ОДА суперечить статті 122 та п.24 розділу Х «Перехідних положень Земельного кодексу України», котрим передбачено, що з 27 травня 2021 року землями комунальної власності територіальних громад вважаються всі землі державної власності, розташовані за межами населених пунктів у межах територіальних громад (є виключення, котрі під даний випадок не підпадають).

Землі, котрі перебували в користуванні спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Волиньоблагроліс», у користування іншим суб’єктам лісогосподарської діяльності не передавались і право державної власності на ці ділянки не зареєстровано.

Розпоряджатись цими землями з 27 травня 2021 року мають право виключно територіальні громади, наголошують у Прилісненській сільській раді.

Всупереч закону, жодна сформована ділянка з Прилісненською сільською радою не погоджувалась.

Сертифікований інженер-землевпорядник під час розроблення проекту землеустрою грубо порушив норми діючого закону. А саме статтю 198 ЗКУ в частині погодження меж з суміжними землевласниками (Прилісненською сільською радою), пункт 24 розділу Х «Перехідних положень» ЗКУ (в редакції Закону України № 1423-ІХ від 28 квітня 2021 року, що набув чинності 27 травня 2021 року ).

Аби вирішити проблему, Прилісненська сільська рада подала в ДЗК та кваліфікаційну комісію матеріали щодо позбавлення ліцензій інженерів-землевпорядників зі Львова, котрі займались розробкою проектів землеустрою. Також звернулась до Волинської ОДА щодо призупинення дії незаконного розпорядження, до народного депутата України Ірини Констанкевич та голови Волинської обласної ради Григорія Недопада щодо вжиття заходів у цій ситуації.

У Прилісненській сільській раді заявляють:

«Якщо не буде зроблено висновків – йдемо в правоохоронні органи та суди. Закон і правда на нашій стороні. Створюємо свої комунальні ліси. Ми вже працюємо в цьому напрямку!»

Також обіцяють розповісти, як колишні колгоспні ліси були відібрані за часів правління Партії регіонів і в якому вони статусі перебувають.