Департамент соціального захисту населення Волинської облдержадміністрації купив ікони з бурштину на майже 18 тисяч грн.

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» з’ясував, кому вони дісталися.

На сайті Prozorro можна знайти інформацію про дві закупівлі ікон департаментом Волинської ОДА. Придбали 3 ікони по 1200 грн кожна і 20 ікон по 700 грн загалом на 17,6 тис. грн, усі розміром 20х30 cм.

Для чого орган держвлади у світській державі купує ікони? У тендерній документації зазначено, що ікони призначалися на подарунки, однак не сказано, кому саме. Тож журналістка поцікавилася деталями.

Ікони вручили у квітні 2021-го під час заходів, присвячених 35 роковинам Чорнобильської катастрофи. Про це у відповіді на запит повідомив директор департаменту соцзахисту населення Волинської ОДА Сергій Страшний. Вони дісталися головам всеукраїнської та міськрайонних організацій «Союз інвалідів Чорнобиля Волині».

Нагадаємо, 26 квітня в Україні – День пам’яті Чорнобильської трагедії.

На іконах з бурштину – зображення «Чорнобильського Спасу», розповіли у департаменті. «Чорнобильський Спас» зображає святих та учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Святі охороняють живих ліквідаторів аварії та душі їхніх спочилих побратимів.

У мережі можна знайти інформацію, що написання ікони під назвою «Чорнобильський Спас» ініціювала Всeукрaїнськa громадська організація «Сoюз Чорнoбиль Укрaїнa».

Постачальником і виробником бурштинових ікон зазначений ФОП Олександр Мельник з Рівненської області. Авторці вдалось з ним поспілкуватися.

«Ми офіційна фірма, працюємо, напевно, років з 15, є ліцензія, – запевнив він. – Ми маємо право цим видом діяльності займатися. Зареєстровані у всіх відповідних службах. Ми виготовляємо таку от продукцію законно», – зазначив він.

Олександр Мельник і справді багато років зареєстрований як ФОП. Основний вид діяльності підприємця – виробництво ювелірних і подібних виробів. Разом з тим не вдалося знайти інформацію про те, що ФОП Мельник має якісь ліцензії. Зокрема, дані про ліцензії Олександра Мельника відсутні у системі YouControl, яка агрегує офіційну інформацію про бізнес.

Авторка також поцікавилася походженням бурштину, який використовується для ікон, оскільки Волинь – регіон, що роками страждав від нелегального видобутку «сонячного каміння».

На це питання ФОП Мельник відповів так:

«Cікрєт фірми. Я не можу таке розказувать. Не хочу. Якщо буде потреба, то всі документи в мене є на руках. І на закупки, і сертифікати».

Нагадаємо, у 2015 році в кабінеті тодішнього головного міліціонера Волині журналісти помітили оздоблений бурштином портрет тодішнього президента України Петра Порошенка. Він пояснював, що це подарунок, однак не уточнював звідки.

Окрім бурштинових ікон для представників «Союзу інвалідів Чорнобиля Волині», ОДА більше ікон не купляла.

Цікаво, що найбільш відомою іконою, написаною в пам’ять про загиблих у Чорнобильській катастрофі і за здоров’я живих ліквідаторів і жертв, є «Чорнобильський Спас». Цей образ належить Українській православній церкві Московського патріархату і зберігається у Києво-Печерській лаврі.