У Ківерцях безжально та варварськи покронували дерева. Який вигляд вони мають та що думають з цього приводу місцеві мешканці – у спеціальному включенні кореспондента ГІТ Вадима Реміська.

Дерева, які не переносять обрізання, гинуть відразу або в наступні рік-два: це такі породи, як клен, береза, біла тополя, ясен, каштан, дуб.

Більш живучі породи – тополя пірамідальна, липа, акація, в'яз, верба – покриваються віником пагонів, викинутих із сплячих бруньок. Крони швидкорослих порід у місцях, де потрібно зберігати певну висоту і форму, обрізують щороку і один раз за 2 - 4 роки у повільнорослих (в'яз, дуб і липа). Зразу після обрізання всі рани діаметром понад 2 см зашпаровують садовою замазкою або зафарбовують олійною фарбою на натуральній оліфі під колір крон дерева. У хвойних дерев та тих, що дуже виділяють смолу, рани не замащують. Ви помічали, щоби комунальники опрацьовували потім ті стовпи, які лишають від дерев? А, до речі, Великі зрізи після формування крони дерева потребують багато часу для заживлення. Таким чином, зрізи дуже вразливі до ураження комахами-шкідниками і гниллю.

У кого є приватний сад, або дача, ніколи не обрізує дерева навесні, коли сповненні бурхливого соку, їхні стовбури готуюся затінити підсоння рясним молодим листям.