Ще одна вакцина від COVID-19 пройшла лабораторний контроль в Україні.

Як повідомляє ТСН, китайський Coronavac у суботу, 10 квітня, отримав схвальний висновок від державного експертного центру МОЗ із контролю імуно-біологічних препаратів.

Лабораторія відбирає зразки із різних серій та тестує їх на якість за міжнародними стандартами. Перевірка підтвердила усі заявлені виробником дані.

Вчора, 10 квітня, усі 215 тисяч доз компанія «Лекхім», яка завозила вакцину, передала їх державному підприємству «Медичні закупівлі». Найімовірніше, вакцинація Coronavac почнеться уже наступного тижня.

Розподілять Coronavac між:

  • людьми з інвалідністю та тими, хто за ними доглядає;
  • людьми, які працюватимуть на ЗНО-2021;
  • олімпійцями та паралімпійцями, які представлятимуть Україну на Олімпійських Іграх 2021 року;
  • поліцейськими.

Усього Україна має отримати майже 2 мільйони доз цієї вакцини.

Найактивніше Coronavac використовувався в Туреччині. Там її закупили аж 50 мільйонів доз. А щеплення нею робили – президент Туреччини Ердоган та Вселенський Патріарх Варфоломій. Дослідження показали, вона дозволяє уникнути складних форм COVID-19 та має досить високу ефективність. 

А от інша вакцина – від Pfizer – надійде до України вже 14-15 квітня, заявив головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Вакцинуватимуть нею громадян у будинках для людей похилого віку. Йдеться як про мешканців, так працівників таких закладів. Інша частина доз піде працівникам Державної служби надзвичайних ситуацій та Державної прикордонної служби, які підпадають під третій етап вакцинації.

Поки що мова про 117 тисяч доз вакцини. Усього ж від американської корпорації Україна до кінця 2021 року має отримати 10 мільйонів доз.