Засновник «TIKHONOV Аgency» Євген Тихонов стверджує, що організатори концерту в луцькому РЦ «Промінь» 31 березня не порушили жодних правил.

Про це він розповів у коментарі в ефірі Громадського інтерактивного телебачення.

Нагадаємо, на сайті ГІТу 1 квітня процитували допис користувача фейсбуку Олександра Полякова, який висловив своє обурення тим, що в період, коли Луцьк перебуває в «помаранчевій» зоні карантину, у розважальному центрі «Промінь» відбувся концерт, де глядачі не дотримувались соціальної дистанції й були без масок.

Дописувач апелює до того, що в «помаранчевій» зоні нібито заборонено проведення масових заходів з кількістю учасників понад 20 осіб. 

Євген Тихонов це спростовує. За словами організатора, в кінотеатрі «Промінь» проведення концертів і кінопоказів, так само, як в театрах, дозволено до 50 відсотків наповненості залу, що було виконано в повному обсязі.

«Ми працюємо по всій Україні, і ніде не зустрічали таких якихось незрозумілих реакцій», – коментує Євген Тихонов.

«По-друге, дозволено не просто проведення концертів 50 відсотків, а дозволено з певними розсадками, – веде далі Тихонов. – Такими, як два через два (дві особи сидить – дві не сидить) або один через один, що також було нами виконано і продано на цей концерт (а він був не один, було два концерти) 50 відсотків залу. Доводиться нам в таких реаліях працювати. Тобто ми зробили все, що могли і що мали зробити згідно із законом. Також, за законом, на вході мають бути санітайзери і безплатні маски для осіб, які прийшли без масок. Тому що в зал заходять всі повністю в масках. Коли перевіряють квитки, якщо в когось маски немає – йому дається маска безплатно. Якщо вона є – просять її одягнути. Нещодано ухвалили нові правки до закону про проведення концертів, а саме, що носіння масок та дотримання дистанції безпосередньо на самому концерті покладається на самих глядачів. Організатори не несуть відповідальності за глядачів. Якщо людина несповна розуму або людина якась неадекватна, ми ж не можемо її змусити. Всі адекватні люди розуміють, що карантин – і треба носити маску. Хто не хоче її носити, то не носить. Ми не можемо змусити людей (це робити – ред.). В нас немає ні таких прав, ні повноважень це робити».

Засновник «TIKHONOV Аgency»  обурюється: «Нас поставили в таку позу, в якій ми працюємо, дотримуємось усіх правил, виконуємо всі потрібні і не потрібні, на нашу думку, правила, надаємо маски, антисептики, орендуємо зали, платимо подвійні гонорари, подвійні кошти за організацію концерту. Про це ж ніхто не думає. І реклами більше даємо, платимо більше оренди безпосередньо. Тому що два концерти, і для залу не важливо – один концерт ти робиш чи два. Якщо робиш один – 50 відсотків – платиш за один. Якщо робиш два по 50 відсотків, а колись це було 100 відсотків – платиш 100 відсотків».

За словами Тихонова, він не може змусити глядачів заборонити сідати поруч. «Ми перед входом в зал просимо всіх одягнути маску і зайняти свої місця. Коли концерт розпочинається, вимикається світло – люди сідають, як їм зручно. Деякі люди прийшли компаніями. Ви ж не можете мені сказати, що ці люди, які сидять по четверо – це не одна сім’я. Це, можливо, тато, мама, син і дочка. Вони купили місця два через два і сідають поруч. Тому що вони сім’я. І як я можу заборонити сідати поруч? Не можу», – розповідає організатор концертів.

Правила проведення концертів останнім часом змінилися. «Колись, коли були інші правила, ми перемотували місця, які були не для продажу, – згадує Євген Тихоном. – Сьогодні цього робити не потрібно за законом. Не те що ми знімаємо з себе відповідальність, що люди без масок сидять або не дотримуються дистанції. Відповідальність за недотримання дистанції, носіння масок в самому концертному залі на самому концерті несуть саме глядачі, а не організатори. І ми ці закони не пишемо. Ми їх читаємо і виконуємо».

На запитання ведучого, чи може хтось викликати поліцію для того, щоб глядачі дотримувались закону, організатор концертів відповів: «Без проблем можна викликати поліцію, без проблем можна говорити з людьми. Але, ви знаєте, що це нічого не дає. І ми це перевіряли дуже багато разів. Є люди свідомі, є люди несвідомі. Все».

«Ми робимо все, що від нас залежить, і всіх правил, які існують, ми дотримуємося», – запевняє засновник «TIKHONOV Аgency».

«Ніяка міська рада нам не дозволяла і не забороняла, бо вона не має повноважень на це – це приватний зал. Це зал приватний, і ми його взяли в оренду. Якщо ми десь неправльно вчинили, порушили закон – ми готові заплатити штраф. Ми готові платити штрафи по 100 тисяч гривень за порушення, тільки дайте працювати. Ніхто ж не говорить, що ми переносимо ці концерти по 150 разів, запускаємо рекламу додаткову, люди звертаються – повертаємо квитки. Ми втрачаємо кошти. В нас роздано авансів більше, ніж ми заробили за два роки, на артистів і на концерти, які ми не можемо провести. Ніхто не говорить, що ми систематично платимо великі податки. Всім це не важливо. Ніхто не говорить, що такі концерти можуть бути дуже неуспішними в цей час. Але ми їх проводимо, тому що вважаємо, що потрібно проводити концерти, щоб люди звикали, що знову потрібно ходити на концерти, в кіно, в театр на вистави, треба розвиватися. І на пандемії не закінчується життя. Я особисто перехворів два рази на коронавірус. Нічого, боремось, далі працюємо. Це наша робота, і ми її виконуємо якісно, я в цьому впевнений», – коментує Євген Тихонов.

За його словами, в інших містах претензій ні з боку влади, ні з боку громадських активістів чи поліції до «TIKHONOV Аgency» ніколи не було.

«Ми – люди, які створили безпечний автоконцерт, провели влітку карантинний тур. В нас є тільки подяки від влади, від міст. Від Кабінету міністрів і від МОЗу в нас є подяки за те, що ми в цей важкий час працюємо і дотримуємось всіх правил», – наголошує Тихонов.