ТОВ «ПБС», яке пов’язують з другом народного депутата від Луцька Ігоря Палиці, колишнім нардепом та бізнесменом Олександром Шевченком, отримає майже 32 мільйони гривень за додаткові роботи на дорозі Піща-Шацьк-Любомль-Володимир-Волинський-Павлівка-Горохів-Берестечко-Козин. Раніше компанія уже перемогла у кількох закупівлях на ремонт різних ділянок цієї дороги.

Про це пише Аліна Бекерук із Центру журналістських розслідувань «Сила правди».

Відповідну угоду розмістили на сайті публічних закупівель Prozorro 28-го травня. Служба автомобільних доріг у Волинській області підписала угоду з ТОВ «ПБС» на 31,993 млн грн. За ці кошти планують провести додаткові ремонтні роботи на дорозі Піща-Шацьк-Любомль-Володимир-Волинський-Павлівка-Горохів-Берестечко-Козин.

Згідно з інформацією з договору, компанія має облаштувати з’їзди, швидкісно-перехідні смуги, посадкові майданчики, зупинки, укріпити узбіччя, нанести розмітку, встановити дорожні знаки, стовпчики тощо. Роботи компанія має виконати до кінця 2021 року.

До слова, ремонт дороги Піща-Шацьк-Любомль-Володимир-Волинський-Павлівка-Горохів-Берестечко-Козин, яка веде до Шацьких озер, розпочали ще у листопаді 2020 року. Роботи проводять у рамках програми «Велике будівництво».

Підрядником у кількох тендерах стало ТОВ «ПБС». Зокрема, згідно з інформацією з системою публічних закупівель Prozorro, компанія перемогла у трьох тендерах на ремонт різних відрізків цієї дороги. «ПБС» запропонувало виконати роботи між ділянками Піща – Гаївка за майже 74 млн грн, між Гаївкою – Шацьком – за понад 84 млн грн та між Шацьком – Заозерним – за 93,646 млн грн.

Також з компанією уклали два додаткові договори на роботи на ділянці Гаївка – Шацьк на понад 37 млн грн та на уже згаданій ділянці Шацьк – Заозерне на майже 32 млн грн.

9 червня пресслужба Служби автомобільних доріг в області повідомила, що наразі уже відновлено дорожнє покриття на 26-ти кілометрах. Наразі там наносять розмітку, а також завершують облаштовувати узбіччя.

До слова, за даними аналітичної системи «YouControl», засновницею івано-франківського ТОВ «ПБС» є Іванна Непик, колишня працівниця курорту «Буковель». Вона є бізнес-партнеркою Віктора Шевченка, рідного брата Олександра Шевченка – ексдиректора туристичного комплексу «Буковель», народного депутата України 7-го та 8-го скликань, кандидата в Президенти України на виборах 2019 року. Олександр Шевченко не приховує свою давню дружбу з народним депутатом від Луцька, колишнім головою Волинської обласної ради Ігорем Палицею. Напередодні парламентських виборів 2019 року вони навіть влаштували спільне спілкування з виборцями в прямому ефірі. Шевченко розповідав, що саме Палиця познайомив його із Ігорем Коломойським.

ТОВ «ПБС» почало перемагати на дорожніх тендерах Служби автомобільних доріг у Волинській області лише в березні 2020 року. З того часу і до травня 2021-го з ним уклали уже 12 договорів на 1,27 мільярда гривень.

У 2021 році на Волині передбачили майже 603 млн грн на ремонт доріг місцевого значення. Відновити планували 88 кілометрів. Найбільше грошей на ремонт місцевих доріг, які перебувають у комунальній та державній власності, отримає Ковельський район – 282,3 млн грн (56%).

Як пише директор ГО «Сила правди» Юрій Горбач у фейсбуці, івано-франківська фірма «ПБС» не так давно зайшла в дорожню галузь Волині. Перші підряди отримала від Луцької міської ради у 2018 році – невдовзі після приходу до влади в місті колишнього «УКРОПу».

У березні 2020 року, невдовзі після повернення Ігоря Палиці у Верховну Раду України, фірма почала вигравати і тендери Служби автомобільних доріг у Волинській області. ТОВ «ПБС» одразу ж перевершило показники тендерних чемпіонів волинської Служби автодоріг 2017-2019 років – «Луцькавтодору» та «Автомагістралі-Південь».