Вперше з часів Другої світової війни військові літаки США здійснили бойові вильоти, піднявшись в повітря з іноземного авіаносця.

Винищувачі F-35B піднялися в повітря з борту британського авіаносця HMS Queen Elizabeth – найбільшого корабля, який Королівський флот коли-небудь випускав у море, про це повідомили в Міністерстві оборони Великої Британії. Загалом на борту авіаносця було 18 літаків, що стало найбільшої кількістю, яка коли-небудь перевозилася морем. Конкретно цей бойовий виліт  був направлений проти терористичної організації «Ісламська держава».

Крім того, американські F-22 Raptors піднімалися 13-го, а також 18-го червня з Об'єднаної бази Перл-Харбор-Хікам поблизу Гонолулу «через масштабні російські військові навчання, які проходили біля узбережжя Гаваїв». 

«Так, американські винищувачі двічі цього місяця виконували політ над Гаваями в якості запобіжного заходу під час маневрів російських бомбардувальників у регіоні», – повідомив представник американського оборонного відомства» у коментарі  ABC News.

До речі, в Палаті представників США закликали адміністрацію США негайно направити Україні військову допомогу, поки Кремль не перетнув ще які-небудь «територіальні червоні лінії». Про це йдеться у спільній заяві заступника голови комітету Палати представників у справах збройних сил Майка Роджерса і керівника комітету Палати представників з іноземних справ Майкла МакКола.

Днями американське видання Politico з посиланням на джерела написало, що адміністрація президента США ухвалила рішення заморозити виділення Україні військової допомоги, зокрема летальної зброї. Після цього у Білому домі заявили, що не припиняли військову допомогу Україні, а ще стверджували, що «підготували резервні фонди на випадок подальшого вторгнення Росії в Україну».

 Нагадаємо, в середу, 23 червня  Міноборони РФ заявило, що російські військові і прикордонники відкрили «попереджувальний» вогонь і зробили «попереджувальне» бомбометання по курсу британського есмінця "Дефендер". Мовляв, це сталося, коли він проходив у Чорному морі біля берегів окупованого Росією Криму в районі мису Фіолент. Чимало видань передрукували такі повідомлення, не дочекавшись реакції обвинуваченої сторони. Пізніше у Міністерстві оборони Великої Британії спростували інформацію про відкриття попереджувального вогню по британському есмінцю «Дефендер» – міністр оборони Британії назвав обстріл есмінця біля Криму дезінформацією РФ.

У британському відомстві заявили, що корабель Королівського флоту здійснює мирний прохід територіальними водами України відповідно до міжнародного права і здійснював звичайний транзит з Одеси до Грузії через Чорне море.