Волинський митник Віталій Войтко, якого у 2015-му спіймали на отриманні 1300 доларів хабаря, уникнув покарання. На другому колі судів хабарника вдруге визнали винним, але притягнути до відповідальності не змогли – через давність скоєння злочину.

Такий вирок виніс суддя Любомльського районного суду Степан Чишій 14 липня 2021 року, пише «Сила правди».

Як йдеться у матеріалах справи, у липні 2015-го старший інспектор митного поста «Ягодин» Віталій Войтко на заправці «ОККО» в селі Старовойтове зустрівся із представником київської фірми «Єво-Профіт», яка періодично перевозить товари з-за кордону до України, і запропонував йому угоду. Войтко за посадовою інструкцією мав право вносити інформацію до бази ризиків «АСАУР», здійснювати огляд товарів транспортних засобів, які перебувають під митним контролем, а також переоглядати їх. Тож митник зголосився допомагати з безперешкодним проходженням митного контролю машинам фірми, якщо за кожну автівку з товаром отримуватиме від 500 доларів в залежності від кількості товару, що за тогочасним курсом становило 10 742 гривні.

Ввечері 7 серпня представник компанії в смс-повідомленні надіслав митнику номер попередньої митної декларації, назву транспортного засобу з товарами «Єво-Профіт» та його держномер. Вже наступного дня транспорт перетнув кордон, і митник на заправці «WOG» у Ковелі отримав перші 500 доларів. Тоді ж обговорили і наступний рейс.

Ще за кілька днів, 10 серпня до Войтка знову звернулися з проханням забезпечити проходження митного контролю для машини. Цього разу домовилися про 800 доларів (17 097 гривень 24 копійки за тодішнім курсом). Зробили аналогічно: напередодні у повідомленні йому надіслали номер попередньої митної декларації. Після проїзду кордону вранці 12 серпня на території автозаправної станції біля митного поста «Ягодин» посадовцю передали мічені гроші і одразу після того його й затримали правоохоронці.

Досудове розслідування завершили досить швидко – ще 27 листопада 2015 року, з грудня 2015-го справа перебувала у судах. Але це все одно не привело до реального покарання посадовця.

Сам митник свою вину не визнав і назвав кримінальне провадження провокацією. Подій літа 2015 року не пригадав за збігом часу, однак зазначив, що, мовляв, за займаною посадою та ділянкою роботи (пасажирський «червоний коридор») не міг вчиняти дій, які йому інкримінували щодо вантажних перевезень.

Перший вирок Віталію Войтку винесли 19 червня 2018 року. Тоді суддя Любомльського райсуду Олег Павлусь визнав митника винним в отриманні неправомірної вигоди і призначив покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі з конфіскацією всього майна і забороною обіймати посади в правоохоронних органах на два роки. Та згодом, у квітні 2019-го, Волинський апеляційний суд в складі колегії суддів Віктора Гапончука, Олега Клока та Віталія Денісова постановив розглянути справу ще раз у суді першої інстанції. Феміда звернула увагу, що в суді першої інстанції нібито дослідили не всі докази, не відкрили стороні захисту всі матеріали негласних слідчих дій, неправильно застосували норму про поглинання менш суворого покарання більш суворим тощо.

У липні 2021-го суддя того ж Любомльського райсуду Степан Чишій вже не міг призначити обвинуваченому реальне покарання. Служитель Феміди визнав Войтка винним і засудив до шести місяців позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах два роки. Але оскільки строки притягнення до відповідальності (5 років) вже збігли, від відбування цього покарання Віталія Войтка звільнив. Йому лише доведеться заплатити трохи більше п’яти тисяч гривень за проведення експертиз.

Корупційні кошти, якими давали хабаря митнику, повернули Службі безпеки України, а мобільний телефон, 1720 доларів США, 280 євро, 100 злотих та 21 752 гривні, які знайшли під час обшуку в обвинуваченого, мають повернути Войтку.