Працівникам телерадіокомпанії «Аверс», підконтрольній нардепу, лідеру партії «За майбутнє» Ігорю Палиці, боргують 357 тисяч 700 гривень заробітної плати.

Про це пише інтернет-видання «Волинь24», посилаючись на дані Державної служби України з питань праці. 

Телерадіокомпанія «Аверс» заборгувала своїм 50 працівникам зарплату в сумі 357 тисяч 700 гривень. Причиною боргу організація вказала відсутність коштів через зменшення обсягів наданих послуг.

З 2017 року власником телерадіокомпанії зі статутним фондом 2000 грн стала київська фірма «Либідь сервіс» зі статутним фондом 1000 грн. Компанія належить порівну чотирьом особам: Людмилі Осикіній з Київської області (старший партнер юридично-конслатингової компанії Law Business Consulting і член правління ПАТ «Київгума», яке пов’язують з Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим); Тетяні Лисак з Києва (адвокатка, старша юристка Law Business Consulting); Олександру Луцаці (командир підрозділу ГФ «Варта порядку») та Володимиру Коробку (представник громадського формування «Варта порядку») з Луцька. Вони й зазначені як кінцеві бенефіціари ТРК «Аверс». Розташований телеканал у приміщенні ПАТ «Енко» на вулиці Електроапаратній, 3 у Луцьку, бенефіціарними власниками якого є дружина Ігоря Палиці Оксана Палиця та батько Петро Палиця.

«Аверс» посідає 10-те місце в списку найбільших боржників із виплати зарплати на Волині.

Очолює антирейтинг державне підприємство «Волинський облавтодор», яке не виплатило зарплату 537 працівникам, а це – 7 мільйонів 493 тисячі гривень. Заборгованість тут тягнеться роками.

Другим у рейтингу боржників є державне підприємство «Волиньвугілля», яке через недостатнє фінансування протягом 27 місяців не виплачує зарплату 598 працівникам. Його борг становить 6 мільйонів 979 тисяч гривень.

Третю сходинку в рейтингу займає приватне акціонерне товариство «Електротермометрія». Підприємство чотири місяці не виплачує зарплату 124 працівникам, і боргує їм 6 мільйонів 57 тисяч гривень. Офіційною причиною затримки товариство вказує відсутність необхідних для виплати заробітної плати коштів через складнощі з реалізацією виготовленої продукції. Крім того, на рахунки підприємства накладено штраф.

Мільйонні борги також має ДП «Автоскладальний завод №1» ПАТ Автомобільна компанія «Богдан Моторс». 625 працівникам вони не виплатили 4 мільйони 451 тисячу гривень.

Працівники заводу розповідають, що їм боргують зарплату через те, що Луцька міська рада невчасно розраховується за отримані від виробників тролейбуси.

Громадське Інтерактивне Телебачення звернулося до керівництва ДП «Автоскладальний завод №1» ПАТ Автомобільна компанія «Богдан Моторс» з проханням підтвердити або спростувати цю інформацію. Представник адміністрації Юлія Демчук повідомила, що керівництво не буде коментувати чуток. На заводі посилаються на комерційну таємницю.

До переліку боржників із заробітної плати потрапило також КП «Луцьке підприємство електротранспорту», яке за один місяць боргує працівникам 2 мільйони 261 тисячу гривень.

Нагадаємо, Луцька міська рада передбачила тролейбусникам у 2021 році 52 мільйони гривень відшкодування з міського бюджету за перевезення пільговиків – в середньому 1 мільйон гривень щотижня. Віднедавна підприємству міськрада почала платити не за кількість перевезених пільговиків, а за кілометраж.

«Відшкодування з бюджету не дозволять перекрити всі витрати підприємства. Тому є пропозиція платити ЛПЕ за кілометр. У зв’язку з цим ми визначили вартість кілометра, і в залежності від того, скільки проїхав тролейбус, визначається сума відшкодувань», – пояснила Лілія Єлова, директорка департаменту бюджету та фінансів Луцької міської ради, на засіданні комісії з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів 22 грудня 2020 року.

Товариство з обмеженою відповідальністю «М.Ж.К.» має борг із виплати заробітної плати у сумі 1 мільйон 633 тисячі гривень.

ТзОВ «Скай» протягом шести місяців не виплачує зарплату 58 працівникам. За цей час вона досягла 1 мільйона 412 тисяч гривень. Причиною боргу товариство вказує невчасну оплату за відвантажену продукцію.

Волинська обласна психіатрична лікарня також має борг із виплати зарплати медикам у сумі 864 тисячі гривень. Нагадаємо, рішенням обласної ради з 1 квітня 2020 року до Волинської обласної психлікарні приєднали психлікарню, що в Олиці, позаяк договір із Національною службою здоров’я уклала тільки Волинська обласна психлікарня. Станом на серпень 2020 року борг психлікарні із зарплати становив 10,5 мільйона гривень. Як бачимо, тепер сума заборгованості не критична. 

Волинська обласна організація українського товариства сліпих боргує працівникам 376 тисяч гривень.

10-те місце у рейтингу боржників займає телерадіокомпанія «Аверс».

Крім вищеперелічених організацій, борги з виплати заробітної плати мають ПАТ «Нововолинська швейна фабрика» – 340 тисяч гривень; ТзОВ «Луцьккомунмаш» – 245 тисяч; ДП «Перемога» – 96 тисяч; ТзОВ «Полімер» – 86 тисяч; ДП «Шахта №1 «НВ» – 76 тисяч, Берестечківська районна лікарня №2 – 73 тисячі; КП «Волинська обласна стоматологічна поліклініка» – 34 тисячі та Волинська державна сільськогосподарська станція інституту с/г західного полісся національної академії аграрних наук України боргує працівникам 16 тисяч гривень.