Минулого тижня у штаті Огайо (США) згорів металургійний завод українського олігарха Ігоря Коломойського, який не працював із 2016 року. Американські правоохоронці підозрюють підпал.

Про це повідомляє «Українська правда».

За словами репортера-розслідувача Майкл Саллаха, у пожежній охороні штату підозрюють, що пожежа виникла через підпал. Журналіст вказує, що на заводі не працювали пожежні гідранти та була вимкнена електрика, також в ту ніч не було блискавок.

Пожежа на заводі сталася через два дні після того, як генеральна прокуратура штату Огайо відкрила справу про забруднення навколишнього середовища. Йдеться про токсичні відходи, які виявили на території заводу. Відходи зливали у прилеглу річку.

Журналістка Тетяна Козирєва у фейсбуці написала: 

«Слідчі в штаті Огайо розслідують умисний підпал на металургійному заводі, що належить українському олігарху Ігорю Коломойському, який перебуває під слідством Grand Jury за відмивання грошей».

Нагадаємо, Міністерство юстиції США звинуватило українського олігарха Ігоря Коломойського в розкраданні мільярдів доларів з «ПриватБанку», а потім використанні величезної кількості компаній для відмивання цих грошей в Сполучених Штатах і в усьому світі. Олігарх Ігор Коломойський перебуває під слідством федерального великого журі США за звинуваченням у відмиванні сотень мільйонів доларів у сфері нерухомості США.

Також нагадаємо, що, за даними американських журналістів-розслідувачів, між 2006 та 2016 роками Коломойський та партнери володіли 13 сталеливарними заводами у різних регіонах США. Їх придбали за гроші, незаконно виведені з «ПриватБанку». На заводах порушували екологічні норми, слабо дотримувалися техніки безпеки. Через це регулярно траплялися інциденти та травмувалися працівники.

Згодом частину заводів закрили, що спричинило скорочення кількості робочих місць. Траплялися випадки, коли травмованим або звільненим робітникам було складно отримати належні виплати, оскільки процедуру податкових відрахувань було порушено.