Народний депутат України (фракція «Слуга народу») Жан Беленюк здобув першу золоту медаль України на Олімпіаді-2020 у Токіо.

Переможцем Олімпійських іграх з греко-римської боротьби у ваговій категорії до 87 кг став українець.

Жан Беленюк у фіналі зустрічався з угорцем Віктором Лерінцом. Українець переміг з рахунком 5:1.

Це 9-та медаль у скарбничку команди України на Олімпіаді, і перша – золота. 

Довідково.

Жан Венсанович Беленюк народився 24 січня 1991 року в Києві. Український борець греко-римського стилю у ваговій категорії до 87 кг. Багаторазовий чемпіон світу і Європи, призер цих змагань, чемпіон Олімпійських ігор (2020), срібний призер Олімпійських ігор (2016), чемпіон і срібний призер Європейських ігор (2019, 2015), бронзовий призер Універсіади (2013). Заслужений майстер спорту України. Народний депутат України IX скликання, перший темношкірий парламентарій в Україні.

Мати – українка, батько – з Руанди (з народу хуту), вчився в авіаційному інституті, був льотчиком, але його призвали в Руанду, де йшла громадянська війна і він загинув під час військового перевороту на своїй батьківщині. В дитинстві Жан займався футболом, баскетболом, карате, українськими народними танцями. Закінчив київську школу № 271. Боротьбою почав займатися з 2000 року. Батька хлопцеві замінив перший наставник – Віталій Киселиця. Потім до тренувань підключився Олексій Добровольський. 

Закінчив Національний університет фізичного виховання і спорту України (магістр психології спорту) і Міжрегіональну академію управління персоналом за спеціальністю управління бізнесом.

Спортсмен-інструктор в ЦСКА ЗСУ, лейтенант ЗСУ.

У 2019 році безпартійний Жан був обраний народним депутатом України від партії «Слуга народу» (№10 у списку). Перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань молоді і спорту.