Трансплантація кісткового мозку – це вид лікування, який застосовують, коли всі інші методи лікування не дали ефекту, як правило, для хворих на рак крові, так звані лейкози, лімфоми, імунодефіцити та інші захворювання.

Про це в ефірі телеканалу ГІТ розповів Роман Куць – керівник благодійного фонду «Український реєстр донорів кісткового мозку».

В Україні із квітня 2020 року було проведено 11 трансплантацій кісткового мозку дітям від неродинних донорів. Незабаром мають початися трансплантації і для дорослих.

«Спочатку шукають серед повнокровних братів і сестер. Ймовірність, що хтось підійде близько 25%. Скоріше хтось не підходить хтось з рідних, – каже Роман Куць. – Якщо не підходить, тобто немає в родині донора, тоді починають шукати в реєстрах донорів, зокрема в такому, як наш. Це є реєстри, які об’єднують людей-волонтерів, які свого часу зареєструвалися і вони виявили бажання поділитися зі своїм «генетичним близнюком», який потребує пересадки кісткового мозку, частинкою своїх клітин».

До 2019 року в Україні діяв державний реєстр донорів стовбурових клітин, який за час своєї роботи зареєстрував лише 100 донорів. Тим часом благодійний фонд, який очолює Роман Куць, вже зареєстрував 5000 потенційних донорів. Також ця організація має доступ до реєстрів в інших країнах. На сьогодні 37 мільйонів людей готові стати донорами кісткового мозку у світі.

Про те, хто може стати донором і за яких умов та як відбувається сам процес трансплантації – дивіться у нашому відео з 8 хв. 40 сек.