Тринадцятирічному уродженцю Волині пересадили серце у Львівській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги. Це перша в Україні операція із трансплантації серця дитині.

Про це написав керівник медичного закладу Олег Самчук на своїй сторінці у фейсбуці.

За один день у Львові виконали дві унікальні для України операції. Від одного донора пересадили серце і легені. Донор – 54-річний чоловік, який помер внаслідок інсульту. Згоду дала його дружина.

«Серце пересадили 13-річному хлопцеві з Волині з села Зарудці. Він хворів від липня. Останній місяць дитина була в реанімації Волинського ОДТМО, останні два тижні – у нас. Стан хлопця був критичним і рахунок ішов на дні. Орган йому пересаджував Борис Тодуров з Гаврилом Ковтуном та лікуючим лікарем дитини Віталієм Петровим», – написав Олег Самчук.

Легені отримав 56-річний львів’янин. Він понад десять років мав хронічну хворобу легень, останні чотири майже не виходив з квартири, був киснезалежним. Без нових легень він прожив би не більше кількох місяців.

Трансплантацію виконали кардіохірурги клініки Ігор Гуменний, Роман Домашич та торакальний хірург Юрій Король з допомогою польських колег Пьотра Пасека (на його рахунку 90 трансплантацій легень і 375 заборів), Мацєк Урліка (130 трансплантацій легень) та Томаша Стонцеля (130 трансплантацій легень).

«Вони приїхали до нас із Польщі з Сілезького центру хвороб серця м. Забже, де наша команда стажувалася торік», – коментує Олег Самчук.

Крім того вилучено рогівку, яку планують трансплантувати у четвер. Останної у Львові посмертно не пересаджували останніх 20 років.

Нагадаємо, Олег Самчук раніше очолював Ковельське МТМО, яке під його орудою почало робити унікальні операції із трансплантації органів.