27 вересня, Північний апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу Антимонопольного комітету України щодо накладення штрафу на ТОВ «Волиньгаз збут» за порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції.

Про це повідомляють на сайті АМКУ.

Нагадаємо, восени 2020 року Комітет встановив, що компанія у період з 16 березня 2018 року до 18 червня 2020 року поширювала на власному вебсайті та сторінках інших інтернет-видань неправдиву інформацію, яка вводить в оману споживачів газу та надає компанії неконкурентні переваги для залучення нових клієнтів. А саме вживалися такі тези як:

 «З початку року ТОВ «Волиньгаз збут» перемогло більше ніж в 90 % тендерів ProZorro»;

«ТОВ «Волиньгаз збут» на конкурсних торгах завжди вказує реальну вартість газу. Хоча деякі приватні постачальники, для того, щоб виграти тендер, спочатку демпінгують, занижують ціну. Але потім вони висувають істотно завищені ціни на блакитне паливо.»;

«На відміну від ТОВ «Волиньгаз збут», яке на конкурсних торгах завжди вказує реальну вартість газу, деякі приватні постачальники, для того, щоб виграти тендер, спочатку демпінгують, занижують ціну».

Проаналізувавши дані інформаційної системи ProZorro Комітет встановив, що ТОВ «Волиньгаз збут» насправді отримало перемогу лише у 22,6% тендерних закупівель. Також було встановлено, що після перемоги на торгах, компанія систематично укладала додаткові угоди зі споживачами на постачання природного газу уже зі збільшенням його вартості.

За побідні маніпуляції Комітет оштрафував порушника на 55,180 млн грн.

Товариство оскаржило штраф у Господарському суді міста Києва. Суд визнав рішення АМКУ не дійсним. Однак АМКУ подав апеляцію на рішення суду першої інстанції і Північний апеляційний господарський суд підтримав його позицію.