Поняттям "депресія" ми, найчастіше, виправдовуємо смуток, занепад сил, занижену мотивацію, або навіть повну її відсутність. Але… Психологи і психіатри стверджують, що поганий настрій або низький рівень енергії - це далеко не депресія. У психічно здорових людей це симптоми звичайнісінької хандри, переконаний психолог Руслан Юшкевич.

«Про депресію варто говорити тоді, коли протягом останніх двох тижнів, мінімум, Ви погано спите, Ваш сон не продуктивний, коли ви не висипаєтеся, коли турбує безсоння, втрачається апетит, коли Вас не радують близькі і Ви не можете щиро порадіти за них. Коли навіть СЕКС Вам не приносить задоволення, а об’єктивних причин для цього немає – тоді можна запідозрити ознаки депресивного стану.»

Осінь, а потому і зима - біологічно пасивний час, адже врожай зібрано, запаси зроблені, квартира утеплена. Сонце все рідше ніжить нас своїм теплом, світло тьмяніє, температура падає, під ногами сіре небо відображається у калабанях... Саме час відновлювати сили перед весною. Нічого не поробиш така наша природа, за мільйони років ми звикли у цей час відпочивати. А сучасний ритм життя змушує нас відмовляти собі у такій можливості. Ми створили собі новий графік життя, а біологічні цикли так швидко змінитися не можуть і, природньо, викликають таку психічну реакцію, яку лікарі ще називають САР - сезонний афективний розлад.

«Не варто постійно шукати методів запобігти осінній хандрі. Те, що в нас погіршується настірй – абсолюно нормально! А чому трішки не посумувати, не посопливити??? Дайте собі можливість розслабитися, посплінити!!!! Поганий настрій – це не завжди погано.»

А якщо ж Вам заважає САР, або хандра – не ппроблема!!!! Є багато засобів і методом із боротьбою із поганим настроєм, тугою, лінню та інших негативних проявів сезонного афективного розладу. Перше – антидепресанти. Сучасна фармакологія завжди прийде Вам на допомогу. Друге, як на мене найоптимальніший варіант, - це світлова терапія (не плутати із променевою), прогулянки у будь-яку погоду, мистецтво. А ще більше рецептів дізнаєтеся від психолога Руслана Юшкевича у відео.