«Є багато речей, які можна втілити в життя, сучасні технології взагалі творять дива. Але ж є ті, що обмежують нас – норми, бюджет і закони фізики» – вважає Олена Савицька, директорка фірми House Rem-Bud у Кракові та співрозмовниця студії ГІТ. 

Новобудова або квартира вторинного ринку – там вже є певне планування, певна кількість розеток, розташування сантехніки. Думайте. До початку робіт потрібно визначитись, що ж ви плануєте отримати наприкінці. І ось тут ваше завдання зрозуміти, чи це підходить під ваші потреби.

Якщо об'єднуємо приміщення, то обов'язково знати, які стіни несучі. Їх бездумний демонтаж неприпустимий. Це наражає на серйозну небезпеку всіх, хто перебуває в будинку. Якщо є потреба переносити несучі стіни, то потрібно звернутись до архітектурного бюро, які проведуть розрахунки, як безпечно перенести такі стіни.  з такою документацією потрібно отримати дозвіл на переніс і виконувати такі роботи з кваліфікованими працівниками. Це довго, це витрати, але це можливо. Та чи потрібно?

Газ – переноситься тільки з працівниками газової служби, лічильники – їх пломбування проводиться теж з відповідними службами. Не можна демонтувати канали вентиляції. 

Багато хто об'єднує приміщення, щоб збільшити простір і просто бути ближче до родини, коли один готує, скажімо, а інший займається своїми справами. Залежить від площі, потреб родини. Популярний прийом – зробити зонування барною стійкою або так званим островом, де можна готувати і приймати їжу. Все би непогано, але високі барні стільці, які влаштують молоду родину, вже не надто підійдуть для родини з дітьми, або для людей, які надають перевагу традиційним стільцям. Отже, ліпше подумати про стіл. Якщо ще і гості у вас бажані в домі, то стіл має розкладатися. Зонувати можна також різними типами покриття на підлозі, схема освітлення (світло може творити дива), кольорами, декоративнми перегородками. Важливо пам'ятати про хорошу витяжку, щоб запахи не перешкоджали комфорту тих, хто чекає на ваш кулінарний шедевр. І таке об'єднання також накладає на вас більшу відповідальність щодо порядку. Все видно!

Приклад розташування меблів у вузькій кімнаті:

Мода в інтер'єрах на скандинавський стиль: стриманий, функціональний з барвистими акцентами на подушках та інших аксесуарах для затишку в домі. 

Ремонт – це на 10% відсотків вашої творчості, а 90% – це продумане технічне завдання. Певні речі потрібно робити після отримання дозволів. Без цього будуть клопоти, штрафи, продати таке приміщення проблематично. Кому це треба?

Заходимо ми на кухню. Точно є якийсь мінімум розеток (холодильник, посудомийка, витяжка, чайник + 1 на запас). А що є у вас? Ви заряджаєте на кухні телефони? Так? Давай ще розетку.

  • У вас є кавомашина? Ще розетку
  • У вас є мікрохвильовка? Ще розетку
  • Блендер чи комбайн дістаєте? Ще.
  • І де це все ви будете ставити? Там і розетки. Щоб без подовжувачів.

І це потрібно продумати до того, як робочий фартух закладуть плиткою.

Повна розмова з Оленою Савицькою ТУТ.

Доктор технічних наук, професор Володимир Козирський розповів про хитрість системи "стенд бай", яку легко впізнати за кнопкою, що світиться, навіть коли ми не переглядаємо щось у телевізорі. У скільки гривень щорічно обходиться така готовність пристрою миттю відреагувати на ваш дотик до пульта? Чи безпечно залишати зарядний пристрій у ввімкненому подовжувачі чи розетці, коли телефон/планшет/браслет/ноутбук/навушники вже заряджені й від'єднані? Короткі та ємкі відповіді до теми, що стосується всіх. А ЯК ВИ ВДАЄТЕСЯ ДО ЕНЕРГООЩАДНОСТІ В ПОБУТІ? Діліться в коментарях!