«У мене є знайомі, які позалишалися і без грошей, і без квартир», – каже Володимир Копоть, юрист, СЕО та співзасновник проєкту Monitor.Estate в інтерв'ю ведучій ГІТ Ярославі Савош.

За даними аналітичного дослідження, проведеного компанією Monitor.Estate у вересні 2020 року, більше ніж половину новобудов в Києві можна зарахувати до категорії ризикових.

Найперша проблема, з якою зіштовхуються інвестори, – це відсутність документів узагалі в забудовника. Є ті, хто прискіпується, одразу перевіряє цільове призначення земельної ділянки й мету забудови, дозвіл на будівельні роботи. Є ж категорія людей, які побачили красивий постер із рекламного щита і швиденько забирають накопичені чи з-під матрацу, чи з банку кошти, щоб занести їх на перший внесок забудовнику. Таким ошуканцям держава не стане допомагати, навіть якщо вони вийдуть із протестом перекривати вулицю.

Недобудовою може бути не лише котлован, а готова будівля, у ній навіть можуть жити люди

Важливий, до речі, документ стосується містобудівних умов та обмежень, а також необхідно зважати на дані про технічні умови і підключення до комунікацій. В документі, який ви підписуєте з забудовником, обов’язково має бути пункт про те, як ви вийдете з цієї угоди, якщо забудовник прострочить на рік чи більше ваше будівництво, хоча середня затримка по Україні становить 14 місяців. Зважуйте, наскільки ви готові чекати, бо затримки є і серед іменитих, і серед дрібніших забудовників. Що відбувається з недобудованими довгобудами? Недобудовою може бути не лише котлован, а готова будівля, у ній навіть можуть жити люди, але будинок не введено в експлуатацію та/або частково не підключено до мереж. Доля недобудови залежить від її юридичної чистоти й економічної привабливості. Загалом є три сценарії: 1. Проєкт завершує інший девелопер; 2. Інвестори добудовують будинок своїми зусиллями; 3. Недобудова стоїть пусткою, інвестори втрачають гроші.

Якщо забудовник після закінчення термінів так і не передав квартиру інвестору, розірвання відбувається в односторонньому порядку (у випадку, якщо гарантії для інвестора прописані в договорі). Схема така: забудовник отримує письмове повідомлення про розірвання договору, після чого він зобов’язаний повернути інвестору повну вартість зазначеної в договорі квартири. Однак причиною розірвання договору може бути припинення будівництва, в такому разі розірвання договору відбувається через суд.

"Орендувати може бути й дешевше, ніж отримати кредит і сплачувати відсотки. Проте результатом іпотечного кредитування є отримання у власність нерухомого майна. Орендуючи, ви не можете розраховувати на такий фінал, адже ви лише утримуєте майно іншого власника"

Це може бути добре, якщо ви – користувач. Власнику теж добре, адже він не витрачає додаткові кошти на підтримку свого нерухомого майна. Все ж таки іпотека передбачає отримання у власність нерухомого майна на все життя, потім ви можете його передати спадкоємцям, за умови, що все сплачено повністю. Є така порада юридичного плану, її не можна оминути. Якщо вирішили брати іпотеку, уважно вивчайте всі документи, подробиці договору. Щоб потім для вас не було несподіванки, що відсоткова ставка підвищилась або якісь строки змінилися», зазначив в інтерв'ю студії ГІТ Юрій Піта, президент Асоціації фахівців з нерухомості України.

Між іншим, Кабмін ухвалив рішення про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ), замість ДАБІ почне роботу новий орган – Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАМ). Про це під час брифінгу за підсумками засідання уряду повідомив міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов. ДІАМ не є заміною ДАБІ. "Це повноцінний новий орган з відмінною структурою, повноваженнями, і головне – з новими принципами роботи. Ми провели конкурсний відбір на посади ДІАМ, Цей відбір проводився за участі НАБУ, яке перевіряло бекграунд конкурсантів. У складі ДІАМу нема жодного працівника ДАБІ. Для початку роботи органу було відібрано 200 фахівців", – розповів міністр.

Іван Чуліпа як ексначальник Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Волинській області розповів про тонкощі професії в розмові з Юрієм Кресаком.