Почнемо з того, що нам обов'язково знадобиться для тіста, адже начинки можуть бути різноманітні й варіюватися лише від ваших забаганок.  Отож, для рогаликів потрібні такі складники

  • борошно — 500 г
  • сметана — 250 г
  • маргарин або вершкове масло — 200 г
  • дріжджі (сухі!) — 2,5 ч. л
  • ванільний цукор — 1 пакетик
  • молоко — 3 ст. л
  • варення або яблучно-сирна імпровізація.

Дріжджі додати в молоко і добре розмішати. До іншої миски просіяти борошно. І сюди ж додати розм’якшене масло (не розтоплене, розм’якшити його треба за кімнатної температури). Масло має бути таким, щоб легко змішувалося з борошном. Вимісити тісто. Воно буде схоже на крихту. Додати до нього дріжджі з молоком і добре вимісити.

  1. Додати в тісто сметану, ванільний цукор і можна ще ванілін буквально на кінчик ножа — знову вимісити все. Як побачите, що тісто вже пружне і має однорідну консистенцію, вимішування можна завершувати.
  2. Робочу поверхню присипати борошном. Розділити тісто на 4 рівних частини, які по черзі треба розкачати в коло. Коли коло готове, його можна вирівняти по краях, щоб рогалики вийшли одного розміру, далі від центральної точки проводити ножем радіуси, щоб вдалося 8 "трикутників". На ширший край трикутничків викласти начинку. Дехто робить не коло, а видовжений пласт, як на картинці нижче. Логіка збережена.

Завиванці розміщуємо на бляшці, застеленій папером для випікання. В духовці тримати 10-15 хвилин при температурі 200 С.

Готовий виріб можна притрусити цукровою пудрою. До речі, якщо варення вдома немає або ви не фанат, можна влаштувати імпровізацію з яблук та маскарпоне.

  1. ЯБЛУКА. Щоправда, яблука потрібно звільнити від скоринки та серцевинки, дати їм протушкуватися на пательні під кришкою. Олії вистачить буквально 1 чайної ложки, особливо, якщо сковорідка з антипригарним покриттям. Не страшно, якщо долею випадку у вас немає кокосової, яку так рекомендують для сирників та інших солодких виробів. Можна застосувати й оливкову, і соняшникову. Яблука швидко розм'якнуть. Наша мета – не карамелізувати їх, а лише пом'ягшити. Якщо ви хочете досягти ефекту "танення в роті", то можна їх не шаткувати, а потерти буряковою теркою. Так, як на деруни – без сенсу, бо все найсмачніше втратиться зі соком, який вам потім відмивати від пательні.
  2. МАСКАРПОНЕ. Сир маскарпоне сам по собі не солодкий, він чудово поєднує смаки, які ви вирішите спровокувати в начинці. Яблука люблять корицю, маскарпоне любить какао і тертий шоколад. Якщо цукор для вас небажаний, то можна обійтися без нього. Якщо ж додати цукру з тростини, ефект буде ще привабливішим. Маскарпоне доволі густий, але пам'ятайте, що це засіб для поєднання, схоже як майонез в олів'є, це не має бути пропорція 50х50 :) Маскарпоне вдома не пропаде. Без нього неможливо уявити десерт тірамісу, але це вже інший рецепт.

Щоб рогалики були більш підрум'янені, варто перед їх мандрівкою до духовки, змастити їх олією або яйцем.