Депутати Іваничівської селищної ради н сесії 30 вересня перейменували 10 вулиць у населених пунктах громади.

Йдеться про перейменування вулиць Колгоспної, Мічуріна, Єрьоміна, Тарасова, Гагаріна, 8 Березня, Першотравневої у смт Іваничі, вулиць Федотова та 8 березня у селі Мишів та вулиці Першотравневої у селі Менчичі, повідомляє «Буг».

Насамперед керуюча справами виконавчого комітету Валентина Бабусюк прозвітувала присутнім, як відбувався процес перейменування і чому обрали саме такі версії нових назв вулиць.

“Перейменування вулиць проводиться у зв’язку із депутатським зверненням народних депутатів України Ігоря Гузя, Ірини Констанкевич і В'ячеслава Рубльова, рекомендаціями топонімічної комісії Іваничівської селищної ради, зверненнями фізичних та юридичних осіб на території громади. Також ми провели анкетування, аби визначити думки і побажання місцевих мешканців та провели громадське обговорення, під час якого усі охочі могли висловити свої погляди щодо перейменування”, – зазначила Валентина Бабусюк.

Опісля депутати розглянули нові назви вулиць, за які проголосували більшість жителів та погодили члени топонімічної комісії.

Відтак більшістю голосів вулиця Мічуріна стала Вишневою, Єрьоміна – Шкільною, Гагаріна – Романа Шухевича, вулиця Першотравнева в селі Менчичі – Травневою, а вулиця Федотова в селі Мишів – Миру.

Найбільше дискусій виникло під час голосування за перейменування вулиць Тарасова і Колгоспної. Адже більшість жителів, які там живуть, були проти нових назв. Вони не хотіли, аби Тарасова перейменували на Героїв УПА, а Колгоспну – на Вільної України. Про це розповіли депутати, які представляють ці округи, – Катерина Бонюк та Руслан Мартинюк.

І тут у депутатів виникла дилема: або підтримати прохання більшості людей і врахувати їхні думки, або ж слухати членів топонімічної комісії, але проігнорувати мешканців.

Руслан Мартинюк запропонував компромісний вихід із ситуації – поки що відкласти перейменування цих вулиць, провести збори людей, скликати ініціативну групу, яку вже створили мешканці, і все-таки врахувати їхні побажання, аби потім не було судів і повторних перейменувань. Однак його ідею депутати пропустили повз вуха.

Після незначних суперечок вирішили дотримуватися закону і таки перейменувати ці вулиці, незважаючи на те, що мешканці проти. Відтак Тарасова стала Героїв УПА, а Колгоспна – Вільної України.

Однак під час перейменування вулиць 8 Березня в Іваничах та Мишеві депутати так само, як і члени топонімічної комісії, до думки жителів вже дослухались. І вирішили зробити, як ті хочуть: лишити старі назви і не перейменовувати їх. У цій ситуації, за словами Валентини Бабусюк, можна так зробити, адже назва 8 Березня ніби не підпадає під дію закону про декомунізацію.

“8 Березня – це Міжнародний жіночий день, який святкують у всьому світі. Тому ці вулиці можна й не перейменовувати”, – зауважила вона.

Отож ці дві вулиці й надалі носитимуть назву “8-го Березня”.

Перейменування ще однієї вулиці в Іваничах – Першотравневої – депутати не підтримали. Тут хотіли залишити стару комуністичну назву, однак забракло голосів.