Отримав догану прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Сергій Подгорець, який пропустив терміни подання апеляційної скарги, через що ексчиновниця Волинської ОДА Лідія Павленко не дістала кримінального покарання за зловживання службовим становищем.

Про це повідомляє Судово-юридична газета.

Згідно з матеріалами справи прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Сергія Подгорця, у 2021 році прокурор підтримував обвинувачення у справі екскерівниці управління капітального будівництва Волинської обласної державної адміністрації Лілії Павленко.

За версією обвинувачення, Лілія Павленко у 2015 році внесла зміни до проєктно-кошторисної документації із зведення опорних пунктів (бліндажів) на території проведення АТО (ООС) в Донецькій області. В результаті цього підрядники збудували взводні опорні пункти з матеріалів, які з військової точки зору не придатні для цього типу споруд. Вказані дії завдали збитків Міноборони на загальну суму понад 2 млн грн.

15 вересня 2021 року Вищий антикорупційний суд визнав Лілію Павленко невинуватою у вчиненні злочину у зв'язку з відсутністю в її діях складу кримінального правопорушення.

20 вересня 2021 року виправдувальний вирок ВАКС надійшов в Офіс Генерального прокурора. Сергій Подгорець, своєю чергою, ознайомився з повним текстом судового рішення 24 вересня і почав готувати апеляційну скаргу.

Однак вкластися у відповідний строк (30 днів з дня проголошення вироку) прокурор не зміг, а на початку жовтня 2021 року Сергій Подгорець на кілька днів ще й пішов у відпустку.

Апеляційну скаргу прокурор САП подав тільки 21 жовтня, а разом з нею і клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження. У підсумку, 3 листопада 2021 року Апеляційна палата ВАКС відмовила йому у поновленні строку апеляційного оскарження вироку. 8 лютого 2022 року рішення АП ВАКС залишив у силі і Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду.

На думку Офісу Генпрокурора, Сергій Подгорець свідомо допустив порушення строку для подання апеляційної скарги на вирок ВАКС, хоча безпосередній керівник прокурора (начальник одного з відділів САП Сергій Козачина) доручив підготувати та подати апеляційну скаргу.

На свій захист Сергій Подгорець повідомив, що насправді не мав наміру умисно порушувати процесуальні строки, просто він дещо прорахувався з обчисленням строків подання апеляційної скарги, а до того ж кілька днів у жовтні перебував у відпустці. Однак все ж прокурор САП зазначив, що був незгодним із позицією керівництва САП у кримінальному провадженні відносно Лілії Павленко, оскільки вважав вирок ВАКС обґрунтованим та законним.

Також Сергій Подгорець зазначив, що позиція керівництва, старшого групи прокурорів щодо необхідності оскарження ухваленого вироку не може розцінюватися як вказівка.

Дослідивши позиції сторін, кваліфікаційно-дисциплінарний орган прокуратури дійшов висновку, що згідно з Законом “Про прокуратуру”, прокурори вищого рівня мають право давати вказівки прокурору нижчого рівня, погоджувати прийняття ним певних рішень та здійснювати інші дії, що безпосередньо стосуються реалізації цим прокурором функцій прокуратури.

Відтак Сергій Подгорець був зобов’язаний подати апеляційну скаргу на цей вирок у межах строків після відповідного письмового доручення (вказівки) від свого безпосереднього керівника Сергія Козачини.

Порушення прокурором САП процесуальних строків, визначених законодавцем, призвело до настання негативних наслідків у вигляді невиконання завдань кримінального провадження.

У підсумку, прокурор САП Сергій Подгорець був притягнутий до дисциплінарної відповідальності у вигляді догани.