Херсон повернено! Вся Україна чекала цього моменту, а тепер радіє разом з херсонцями.

11 листопада ЗСУ увійшли до Херсона. Соцмережі вибухнули неймовірною кількістю фотографій та відео щасливих херсонців, які зустрічають наших воїнів з прапорами, оплесками, піснями, танцями та сльозами щастя на очах.

Незліченна кількість людей святкувала разом з жителями Херсона. Признайтесь, ви теж махнули рюмочку за здоров’я наших захисників, захисниць та звільнених місцян.

Про ситуацію в Херсоні та відступ російських військ, що передували нашій радості в етері ГІТу розповів політолог, активіст з Херсона Володимир Молчанов.

«Зараз всі радіють, зв’язку немає, електроенергії немає, опалення немає, води немає. Ось така зараз приблизно ситуація гуманітарної катастрофи. При цьому немає ліків в аптеках, хоча можливо невдовзі все це зможемо побачити, що туди все повезуть. Тому що поки мінна небезпека і сюди все затримується, навіть постачання того, що конче зараз необхідно», — констатував Володимир.

Також він висловив думку, що на даний момент було б доречно надати можливість евакуації жителів на території, де є наявне водо- та електропостачання.

«Зараз більша частина міста залишилась без тепла, тому що росіяни підірвали котли на всіх котельних. Електрики не буде через те, що вони знищили опори всіх електромереж, які вели до Херсона і до Берислава. При чому знищили не окремі опори, а знищили всі опори на протязі десятків кілометрів. Все лежить. Ну і про мости ви вже знаєте.», — пояснив політолог.

Зі слів активіста, 15-го жовтня росіяни почали масово евакуйовувати весь оперативний тил, включаючи госпіталі. Вивозили паливо, медичне, торгівельне, банківське обладнання, все майно, яке мало хоч якусь цінність.

«В багатьох оселях і публічних будівлях вивезли металопластикові вікна, повивозили архівну документацію. Ну, унітази це вже така класика з пральними машинками, прасками і так далі. Тобто з 15-го жовтня була масова евакуація всього цінного, що вони тут могли знайти. Вчора вона закінчилася тим, що декого тут кинули на призволяще, дехто мав прориватися з боєм проти самих себе, бо в них були між росіянами та росіянами бої як на Антонівському мості, так і на греблі Каховської ГЕС. Після чого, не дочекавшись вже виходу останніх груп у колонні, вони підірвали обидва ці мости, зокрема і на греблі теж. Залишки вже виходили або пішки по залишках баржевого мосту, або залишились практично на призволяще. Ще вивозили останніх зранку з Берислава човнами, але ж напевно не всіх, тому що залишились вони в інших селах вздовж Дніпра, де просто не було чим вивозити їх. Таких називають зараз потєряшками і будуть ловити».

Загалом Володимир зробив висновок, що ті російські сили, які відводились з середини жовтня та тікали з Херсона, деморалізовані.