Як правильно зберігати воду, як довго вода з-під крана чи з цистерни залишається придатною для пиття та як її знезаразити, якщо є сумніви, що вона безпечна.

Про це розповів лікар Львівського обласного Центру контролю та профілактики хвороб МОЗ.

Перевірений роками спосіб знезараження — кип'ятіння. Більшість хвороботворних мікроорганізмів гине впродовж 10 хвилин від моменту закипання. Але й така вода залишається безпечною не довше ніж добу. Крім того, такий спосіб не дозволяє позбутися інших небажаних складників, наприклад, солей металів. Понад те: їхня концентрація після кип'ятіння, навпаки, збільшується.

Позбутися солей металів допомагає заморожування. Замерзаючи, вода ідеально розділяється на кришталики Н2О та концентрований розчин солей: кристалічна структура води «виштовхує» іони інших сполук. Під час замерзання розчинені у воді речовини концентруються в центральній частині посудини з рідиною, а довкола утворюється крижана «решітка» чистої води.

«Покладіть у морозильну камеру пластикову посудину з водою (скляна може тріснути), — радить лікар. — За якийсь час утвориться зовнішня льодова оболонка, яка в міру замерзання буде товстішати, зменшуючи при цьому внутрішній об'єм води. Якщо внутрішній незамерзлий об'єм злити, а залишити зовнішню льодову оболонку і дати їй розтанути, то в результаті отримаєте чисту талу воду. Єдиним недоліком цього способу є те, що не вдасться приготувати багато питної води у звичайному побутовому морозильнику й таку воду можна зберігати не більше ніж 10 годин, бо далі вона вже не буде на 100% безпечною».

Якщо немає фільтра, можна також спробувати очистити воду за допомогою активованого вугілля.

«Розтовчіть 5-10 таблеток активованого вугілля, засипте його у двошаровий марлевий мішечок і покладіть на дно посудини з водою місткістю 1 літр, — інструктує фахівець. — За 5-6 годин вугілля абсорбує (всмокче) частину шкідливих речовин».

Чи можна знезаразити воду за допомогою срібла? На це запитання відповіла завідувачка кафедри біоінженерії та води Одеського національного технологічного університету Олена Коваленко.

Срібло володіє певними антисептичними властивостями, проте воно не виявляє ефекту щодо всіх патогенних мікроорганізмів. «Крім того, і монета, і ложка, і перстень — це не срібло на 100%, а сплав різних металів. Їхні іони вступають у реакцію з водою, і не всі вони — корисні для людини, — пояснює спеціалістка. — Тому не раджу покладатися на срібну монетку. Простіше й надійніше прокип'ятити воду».

За її словами, запаси води у разі аварії найкраще зберігати в чистій неушкодженій емальованій або ж скляній кухонній посудині, щільно закривши. Як варіант, можна скористатися пластиковими бутлями з-під питної води. Проте воду в них не варто зберігати більш як три дні, а перед використанням її слід обов'язково прокип'ятити.

«Якщо ваш хатній аварійний запас води простояв у пластику довше, використовуйте його лише для технічних потреб, у жодному разі не пийте», — наголошує Олена Коваленко.