Вчора, 15 листопада, пройшов перший день засідання саміту G-20, на якому виступив Президент України Володимир Зеленський.

Зеленський під час виступу назвав саміт G-19 — чим показав свою думку відносно участі в двадцятці росії, яка розпочала агресивну захватницьку війну та тероризує український народ. Також президент представив 10 пунктів-умов, які він бачить та вважає актуальними для досягнення миру в нинішній ситуації та запобігання агресивних дій росії в майбутньому.

Про цю подію в етері Громадського Інтерактивного Телебачення поговорили з координаторкою проектів Центру економічного відновлення Юлією Шаіповою.

«Я думаю це дуже хороший крок, який зробив пан Зеленський. Тому що він чітко зазначив про те, що росія не має більше залишатись частиною західною цивілізації з групою розвинених країн і не має права брати участь в таких дискусіях, бо конструктивного внеску від неї чекати не доводиться», — висловила своє враження Юлія.

«Українську формулу миру», як вже встигли назвати пункти Зеленського, порівнюють з 14-ма пунктами Вудро Вільсона.

«Цей виступ цікавий з тої точки зору, що це перший виступ, в якому він так комплексно описує: що Україна бачить під головними викликами і як саме вона бачить вирішення їх, — проаналізувала Шаіпова. — Це не єдиний виклик, який стоїть перед Україною та світовою спільнотою. Безумовно приємно, що порівнюють з 14-ма пунктами Вудро Вільсона — це говорить про значення, яке світ вкладає в цю промову, але напевно краще б щоб ця промова не стала цими пунктами Вільсона, бо вони ніколи не були втілені на практиці», — підсумувала експертка.

Лишається відкритим питання, чи прислухається світ до цих умов та візьметься втілювати їх на практиці разом з Україною.