Тисячі дітей постраждали внаслідок російського вторгнення в Україну. Неймовірна кількість стала свідками вбивств, вибухів. Хтось пережив втрату рідних, батьків, дому. Всі ці події стали надважким стресом та психологічною травмою для маленьких українців.

Громадська організація «Gen.Ukrainian» створила центр відновлення для таких дітей в Іспанії. Там надані всі умови для дітей війни та створена спеціальна психологічна програма для їх відновлення.

Про це в етері Громадського Інтерактивного Телебачення розповіла засновниця ГО «Gen.Ukrainian» Оксана Лебедева.

«Найбільш постраждалі — це ті, що переживають втрату одного чи двох близьких, загибель батьків, родичів або пережили жахи окупації. Саме таким дітям надаємо психологічну допомогу і робимо так званий психологічний інтенсив в Іспанії. Вивозимо на спеціальну програму, куди залучаємо найкращих фахівців з України та світу і розробляємо спеціальні протоколи з подолання цих психологічних травм», — поділилась Оксана.

Зі слів організаторки: зараз розроблені програми для вікової категорії 7-11 років, йде робота над розробкою реабілітаційної програми для підлітків. Психологічні групи передбачають 30-40 осіб на зміну.

Також Оксана розповіла про шокуючий випадок:

«В нас був хлопчик, що переживав 4 рази травму: його сім’ю водили на розстріл. Він просто забував слова потім».
«Нами отримано більше ніж 1000 запитів, де батьки або опікуни шукають допомоги для таких дітей», — підсумувала Лебедева.

Паралельно психологічна консультація ведеться з рідними дитини, для того, щоб вони розуміли: як говорити з дитиною, на що звернути увагу при поверненні додому після терапії.

Головне, що намагається забезпечити ця програма — це надання дитині екологічного простору для прожиття горя, як підсумувала засновниця.