Вчора, 17 листопада, суд Гааги оголосив вирок по справі збитого пасажирського рейсу МН-17 на Донеччині в 2014 році.

В цій жахливій авіакатастрофі загинуло 298 людей — всі, хто був на борту. Ця подія є важливою для українців не тільки тому, що це одна з найбільших авіакатастроф за всю історію авіації, яка відбулась над українською територією, а й тому, що нажаль носить в собі своєрідну хронологічну точку у війні з російським окупантом. Від самого початку росія намагалась звинуватити в трагедії Малазійського Боінга Україну. Тепер, після 8 років розслідування, суд встановив реальний перебіг та винуватців події.

Літак рейсу МН-17 було збито ракетою ЗРК «Бук-М1» з території, на той час вже окупованої російськими військами, так званої ДНР. Вироком призначене довічне ув’язнення трьом з чотирьох обвинувачених: Ігору Гіркіну, Сергію Дубинському та Леоніду Харченко.

Цю подію в етері Громадського Інтерактивного Телебачення обговорили з юристом з авіаційного права Андрієм Гуком.

«Це не крапка у цій справі, а лише початок. Слідство триває і це лише перші 4 особи, які були на лаві підсудних. Далі слідство працює над тим, щоб встановити весь ланцюг командування в росії і притягнути також їх до відповідальності», — пояснив Андрій.

Він додав, що є важливим формулювання суду:

«Ця кваліфікація подій, що це був міжнародний збройний конфлікт з ЛДНР, які повністю були під контролем росії — ось це має неймовірне значення».

Відносно обвинувачених він відзначив Гіркіна, який, як було доведено судом, був командувачем, та завдяки його зв’язкам у російській верхівці було поставлено на територію Донеччини той самий ЗРК «Бук».

«Суд не визнав за цими людьми судовий імунітет від звичайного кримінального переслідування. Оскільки суд не вважає, що вони були членами російської армії чи вони мають право на захист згідно міжнародному гуманітарному праву, як комботанти. Тому що росія і самі звинувачені заперечували свою участь в російській армії і те, що вони отримували накази від росії, але разом з тим суд визнав, що росія повністю їх контролювала», — підсумував юрист.

Лишається чекати поки вирок суду стане можливим привести у виконання.