Скандальних членів ОПЗЖ: Шуфрича та Суркіса обрали до Національного Олімпійського комітету 17 листопада, а вже наступного дня вони подали заяви директору НОКу про те, що йдуть.

Їх обрання здивувало багатьох. Як їх обрали та які причини невдоволення ними в етері Громадського Інтерактивного Телебачення обговорили з політологом Михайло Басарабом.

«Чому це не прийнятно? — з однієї простої причини: Шуфрич і Суркіс є колаборантами, людьми, які безпосередньо причетні до агресії росії проти України. Можливо кожен з них не взяв до рук зброї і не стріляв в українських військовослужбовців, але ці люди довгими роками, використовуючи своє службове становище, працювали в інтересах росії», — пояснив політолог.

Про те, як їх обрання стало можливим Михайло розмірковував так:

«Україна опікується матеріальним та фінансовим забезпеченням діяльності Національного олімпійського комітету. Це дуже хитра ситуація: з одного боку це громадська організація, яка може сама собі обирати Шуфричів і Суркісів, з іншого боку це організація, яка отримує відповідне сприяння та ресурси з боку держави, — проаналізував він. — Можливо це відповідає якимось Міжнародним правилам олімпійського руху загалом, але тут це має бути незалежна громадська організація, яка не представляє державу Україна і тоді можуть обирати туди собі кого хочуть».

Про причини їх обрання можна здогадуватись, але, як наостанок сказав Басараб:

«Великий спорт на превеликий жаль вже давно не відповідає принципам і стандартам олімпійської хартії, яка декларує, що всі учасники олімпійського міжнародного спортивного руху мають відповідати найвищим стандартам етики, моралі, боротися за збереження людської гідності — це на папері. Насправді великий спорт — це велика корупція».