Петиція, якою хочуть позбавити мандатів ОПЗЖ була зареєстрована 16 листопада і вже набрала необхідний мінімум для розгляду. Станом на вечір 18 листопада вона назбирала вже 28 тисяч голосів, незважаючи на це цифра продовжує рости.

З огляду на таку підтримку петиції, можна зробити висновок про ставлення громадян. Та чи вдасться привести цей процес в дію у Верховній Раді, обговорили з політологом, головою Центру аналізу та стратегій Ігором Чаленко в етері ГІТу.

«Що робити з депутатами з цієї забороненої партії — ми вже фактично чули відповіді від влади, думаю вони жодним чином не зміняться. Тобто буде апелювання власне до Конституції України — до чітко визначених критеріїв дострокового позбавлення народних депутатів їх повноважень. По окремим персоналіям ми бачимо, як все-таки відпрацьовують силові структури. Тобто тут застосовується зараз індивідуальний, а не колективний підхід», — пояснив політолог.

Відносно самої петиції він висловився так:

«Петиція пана Гончаренка потужна з політичної точки зору, бо очевидно, що останнім часом для партії «ЄС» це головна тема: вичищення нинішньої влади від представників «ОПЗЖ». Очевидно, що ця петиція якраз і розглядається в руслі цієї кампанії».

Наостанок відзначив, що для самої партії «Європейська солідарність» такий курс є конструктивним в умовах війни.