Вчора, 26 листопада, неочікувано помер міністр закордонних справ білорусі Володимир Макей. За день до цього була опублікована аналітика Інституту Роберта Лансінга, в якій йдеться про те, що кремль планує «ліквідувати» лукашенка та отримати контроль над білоруськими військами.

План полягає у тому, що буде скоєно замах на білоруського президента і в залежності від його втілення: вдалого чи ні — білорусь в будь-якому випадку буде втягнута у війну, а звинувачення падуть на Україну та Польщу шляхом фабрикування доказів.

Аналітика викликала резонанс, проте неочікувана смерть Макея додала додаткових приводів для роздумів: чи насправді може бути втілений такий план?

Про це в етері ГІТу поговорили з білоруським журналістом Валерієм Калиновським.

«Щодо смерті Володимира Макея в 64 роки, вона дуже неочікувана. Він був на саміті ОДКБ в Єревані, зустрічався з нунцієм папським, а на наступний день раптом помер начебто від інфаркту. Це досить молода людина, яка віддано служила лукашенку», — розповів журналіст.

Інформацію про цей план Калиновський вважає спекуляцією та сказав так:

«В росії багато роблять різних випливів інформації. Вони може десь комусь сказали, щоб налякати лукашенко, змусити його бути більш поступливим. На це треба звернути увагу, треба стежити, але віри особливо не надавати».

Наостанок він розповів про настрої в білоруській армії та зауважив, що білоруси не хочуть воювати з Україною. В них немає досвіду, бажання та мотивів, їм не потрібна українська земля та смерті українців.