В церквах московського патріархату провели обшуки, проти РПЦ зареєстровані законопроекти у Верховній Раді —  суспільство гостро реагує на буд-які факти зв’язку з росією.

При таких умовах постає реальне питання існування української православної церкви, як такої.

Про майбутнє УПЦ в етері Громадського Інтерактивного Телебачення поговорили з релігієзнавцем, доктором філософських наук Віктором Єленським.

«Насправді обшуки і ті дії, які вчинені щодо московського патріархату в Україні зумовлені тим народним обуренням, яке викликала діяльність цієї структури», — розповів Єленський.

Майбутнього у московського патріархату релігієзнавець не бачить, але зазначає:

«Це не означає, що для тих вірних, які ходять зараз в храми московського патріархату, свободи совісті в Україні не буде, що вони не зможуть гідно задовольняти свої релігійні потреби, про те, що вони на зможуть користуватися всіма тими правами, якими користується будь-яка релігійна організація в Україні. Проте це не будуть структури московського патріархату»

Про законопроекти, які були створені, пан Віктор висловив думку, що вони не є досконалими, оскільки релігійне об’єднання не є юридичною особою. Проте центри релігійного управління є юридичними особами, то до тих, чия діяльність несла загрозу країні, можуть застосовуватись ті інструменти, які передбачені українським законодавством.

В підсумку Єленський розповів, що незважаючи на те, що проти релігійних організацій важко застосовувати міри, існують апробовані інструменти впливу на них, якщо вони становлять небезпеку.