В ході подій з церквами московського патріархату, за якими спостерігають зараз всі українці, люди так чи інакше обирають сторону.

Частина українців вже давно перейшли до ПЦУ, хтось змінив свою думку нещодавно, також лишаються ті, хто не збирається переходити від УПЦ. Кожен має свою думку відносно цього питання.

Громада Волинської області в даній ситуації не відрізняється від стану всієї країни. Окремі люди не коментують свого вибору, а є ті, що намагаються пояснювати свій вибір та наводити аргументи на його користь. Одним з таких є пояснення, що мовляв їх дідусі й бабусі ще сто років тому ходили до цієї церкви.

З питанням чому таке пояснення не відповідає дійсності в рамках історії, розбирались в етері ГІТу з релігієзнавцем Андрієм Ковальовим.

«Почнемо з того, що московський патріархат в принципі з’явився на Волині в 1945 році. Насправді московський патріархат та російська православна церква в сучасному її вигляді виникла в результаті того, що тогочасний лідер радянського союзу сталін в ніч з 5-го на 6-те вересня провів у кремлі так звану зустріч з ієрархами РПЦ. Фактично сталін перезапустив московський патріархат», — розповів Андрій.

З його слів, сталін в 1945 році дозволив витягнути з ГУЛАГу ще живих священників і єпископів цієї церкви (бо до того вони зазнавали гонінь) та дозволив їм провести помісний собор та обрати московського патріарха, яким став Сергій Старогодський. Коли сталінські війська під час Другої світової війни наступали, то за ними слідували майбутні єпископи МП.

Ковальов наостанок зауважив:

«Якраз єпископ московського патріархату приїхав на Волинь в 1945 році. До цього на території Волині у 20-ті роки існувала польська православна церква, яка називалась Польська автокефальна православна церква. Українська громада, військово-політичне керівництво України, військово-політична еміграція на чолі з Семеном Петлюрою у 20-х роках робила величезну роботу, щоб на підпольських територіях України проголосити свою українську церкву і домогтися отримання Томосу від Вселенського патріарха».

Більше дивіться у відео: