В Україні набирає силу процес відчуження підприємств олігархів на користь держави.

Цю тему в етері ГІТу обговорили із юристом, аналітиком та політологом Олексієм Буряченком.

Свої враження він висловив так: 

«Така деолігархізація мені насправді подобається, — одразу ж роз’яснюючи юридичний аспект, — Зроблено це на підставі відповідного рішення ставки військової. Про це оголосили і Єрмак, і президент України Володимир Зеленський. Зроблено це, перш за все, на підставі чинного законодавства і такі рішення можуть прийматися у військовий час».

Також він додав, що суспільству варто пояснити те, що ці підприємства є виключно стратегічними, в першу чергу працюють на державне замовлення та на інтереси України. В користування держави передаються акції, а робота підприємств буде мобілізована під поточні військові потреби держави.

Буряченко розповів, що після перемоги існуватиме два варіанти розвитку подій. Перший, з яких: передача акцій назад акціонерам, тоді другий полягає в тому, що держава компенсує вартість цих частин акцій власникам і вони остаточно перейдуть в керівництво державою.

Олексій не приховував оптимізму:

«Це дуже гарний шанс зараз для України провести реальну деолігархізацію. Тому що ми чудово розуміємо, що на державних, стратегічних, монопольних підприємствах здобувається в Україні найбільше прибутків з найбільшою доданою вартістю, бо здебільшого конкурентів цим продуктам в країні просто не існує».
«Це, звичайно, рішення з позиції сили президента Володимира Зеленського. Воно абсолютно виправдане та є зараз на часі для того, щоб підсилити нашу оборону. Всі інші нюанси та аспекти, я думаю, ми вже будемо вирішувати спільно після нашої перемоги. Уявити собі іншу підставу, щоб забрати стратегічне підприємство у олігархів, зараз було б дуже важко вигадати, тому, насправді, це тільки на руку», — підсумував юрист.