Організатори національного відбору на пісенний конкурс «Євробачення-2023» представили пісні фіналістів. А обрати переможця українці зможуть у застосунку «Дія».

Презентація пісень та жеребкування відбулися 1 грудня.

Фінал відбудеться 17 грудня в укритті: з міркувань безпеки адреса місця проведення не розголошується.

Порядок виступу учасників та їхні композиції:

Moisei — I’m Not Alone

OY Sound System — «Ой, тужу»

DEMCHUK — Alive

Jerry Heil — WHEN GOD SHUT THE DOOR

FIINKA — «Довбуш»

KRUTЬ — «Колискова»

Tember Blanche — «Я вдома»

Angelina — Stronger

2TONE — «Квітка»

TVORCHI — Heart Of Steel

Голосування у нацвідборі

Уперше українці зможуть обрати переможця нацвідбору через застосунок «Дія», повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Представник «Дії» Денис Іванов заявив, що голосування за членів журі було вдалим експериментом, тож за фіналістів зможуть голосувати українці від 14 років, які встановили додаток.

Наразі невідомо, як довго глядачі зможуть віддавати свої голоси, адже необхідно врахувати ситуацію з відсутністю електроенергії.

«Євробачення-2023»

Український гурт Kalush Orchestra переміг на «Євробаченні-2022», тож наступний пісенний конкурс мав відбутися в Україні. Проте Європейська мовна спілка (EBU) вирішила, що конкурс-2023 пройде у Великій Британії, яка цьогоріч посіла друге місце. В Україні «Євробачення» не відбудеться через повномасштабну війну.

Так, 67-й пісенний конкурс «Євробачення» прийматиме Ліверпуль. Гранд-фінал відбудеться на арені Liverpool 13 травня, а півфінали пройдуть 9 та 11 травня. Крім того, з наступного року змінюються правила голосування у півфіналах.

Конкурс відбудеться від імені України, тож в України залишається місце у фіналі. Крім того, представники «Суспільного мовлення» співпрацюватимуть із BBC, щоб розробити та впровадити українські елементи шоу під час «Євробачення-2023».