Луцька міська рада передбачила на висвітлення своєї діяльності у ЗМІ в 2023 році 1 мільйон 360 гривень.

Про це йдеться у проєкті бюджету територіальної громади на 2023 рік, погодженому міськвиконкомом, повідомляє Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

Кошти виділили в рамках фінансування спеціальної «Програми з висвітлення діяльності Луцької міської ради у 2021-2023 роках». За цією програмою міська рада передбачила 4,08 мільйона гривень на висвітлення своєї діяльності у медіа впродовж 2021-2023 років – по 1,36 мільйона гривень на рік. Відповідно до міського бюджету і на 2023 рік внесли такі видатки. Учасниками програми є місцеві друковані та електронні засоби масової інформації.

«Головною метою Програми є забезпечення прозорості та публічності діяльності Луцької міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб, депутатів та виконавчого комітету через залучення засобів масової інформації до висвітлення їх діяльності», – йдеться у додатку.

Пріоритетними темами визначені: інформування про прийняті рішення; про підготовку засідань міськради, виконкому, постійних комісій; анонси культурних подій; про реалізацію соціальних проєктів; про громадські слухання; щорічні звіти.

Затверджувати головний фінансовий документ міста будуть депутати міської ради на черговій сесії, яка відбудеться 21 грудня.

У 2021-2022 роках кошти вказаної вище програми здебільшого отримували лояльні до міської влади засоби масової інформації. Це колишня комунальна, а нині роздержавлена газета «Луцький замок», телерадіокомпанія «Аверс», яка, як відомо, пов’язана із соратником міського голови по партії «За майбутнє», народним депутатом Ігорем Палицею, «12 канал», який пов’язаний із партійним союзником Ігоря Палиці Степаном Івахівим.

«Сила правди» за допомогою системи публічних закупівель «Prozorro» та веб-порталу використання публічних коштів перевірила, скільки отримали ці медіа на висвітлення діяльності міськради в медіа в попередні роки.

Так, у 2021 році на ефірний час на радіостанції «Аверс» міська рада витратила 49 тисяч гривень, ще майже 220 тисяч гривень отримав телеканал «Аверс» за трансляцію програми «Відкрита влада. Місто» та програми «Народний депутат». Найбільше того року Луцька міська рада заплатила газеті «Луцький замок» – 876 тисяч гривень за публікації матеріалів про діяльність міськради протягом року. Ще майже 100 тисяч гривень за трансляцію програми «Луцьк європейський» отримав місцевий «12 канал».

У 2022 році міськрада уклала два договори із телерадіокомпанією «Аверс» на 45 та 62 тисячі гривень. Ще на майже 100 тисяч гривень – зі згаданим уже «12 каналом». Газета «Луцький замок» за договором з міськрадою цього року має отримати понад 878 тисяч гривень.