В наш непростий воєнний час та з настанням зими з'являється більше загроз для життя мирних міст. Які ключові системи міста потрібно підготувати та яким чином в співпраці міських адміністрацій та комунальних господарств, чи потрібно встановлювати водонапірні колонки та що робити з обігрівом будівель в умовах відсутності світла, розповів  в прямому етері Громадського інтерактивного телебачення кандидат фізико-математичних наук, юрист, директор аналітико-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко.

Місто критично пов’язане у своїй життєдіяльності з електрикою. Якщо зовсім не буде електрики, то припиниться подача води, а значить перестане працювати каналізація, а це дуже важливо. Якщо вдасться подавати електроенергію на критичні об’єкти, то ситуація вже буде не така страшна.

«Мери міст та господарі повинні підготуватися до таких ситуацій. Також потрібно забезпечити наявність електроенергії в мережі, а також генератори. Критично-соціальну інфраструктуру потрібно обов’язково забезпечити резервними джерелами : генераторами та водою. Тут потрібна злагоджена робота депутатського корпусу та виконавчо-самоврядної влади, щоб своєчасно вирішувати всі нагальні проблеми цієї зими у воєнний час», - запевняє Олександр

Чи варто робити колонки, щоб мешканці могли мати воду?

«В кожному місті своя система водопостачання. Тому якщо є можливість, то варто робити. Наразі окупанти націлені на об’єкти інфраструктури, тому б’ють по централізованій системі водопостачання, тому як альтернативне джерело – можна використовувати колонки», - наголошує експерт.

Якщо ж говорити про централізоване теплопостачання, то вони мають незалежне живлення. Якщо електропостачання зникне зовсім, то тепла точно не буде. Вихід – буржуйки, але вони не економічні. Тепло допоки горить вогонь, як тільки буржуйка гасне – тепла не буде. Звісно тепер є сучасні твердопаливні котли, але це дуже дорога річ.

«Альтернатива - шукати житло за містом або в приватному секторі. У Києві закуповують пересувні мобільні котельні, які призначені для того. Щоб обігрівати місця критичної інфраструктури. Але це тимчасове рішення. Людям, які наважаться поїхати на так звану «Другу лінію фронту», тобто у приватні будинки, потрібно по можливості кожному підготувати житлово-комунальну інфраструктуру, і само собою запас води, свічок, акумуляторів ітд», - запевняє Олександр Сергієнко.