Президент України Володимир Зеленський відповів на електронну петицію, в якій пропонується демобілізувати за бажанням мобілізованих військовослужбовців, що вже відслужили рік.

Відповідь опублікована на сторінці петиції на сайті президента.

Автор петиції пропонував обмежити термін мобілізації для кожної людини, а також гарантувати відстрочку від наступної мобілізації тим, хто вже відслужив.

«Ситуація невизначеності термінів служби призводить до погіршення морально-психологічного стану військовослужбовців, а також потенційно до соціальної напруги між тими, хто служив і служить з одного боку — й тими, хто не служив і не служить, з іншого», — зазначив автор петиції Антон Водяний.

Зеленський відповів, що військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, звільняються з військової служби під час воєнного стану на підставах, визначених статтею 26 закону України «Про військовий обов’язок і військову службу». Зокрема, за віком, за станом здоров’я, у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, через сімейні обставини або з визначених законом поважних причин.

«Отже, в умовах дії правового режиму воєнного стану звільнення мобілізованих військовослужбовців з військової служби на інших підставах не передбачено», — резюмував президент.

Водночас Зеленський зазначив, що звернувся до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням опрацювати це питання та проінформувати автора петиції про результати.

Відпустки військових під час дії воєнного стану

Верховна Рада схвалила в цілому законопроєкт щодо надання військовослужбовцям відпусток під час дії воєнного стану.

Цей законопроєкт передбачає, що під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надавати частину щорічної основної відпустки, а також відпустку за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення.