В Україні під час відключень електроенергії мобільний зв'язок кілька годин працює, а доступ до мережі інтернет працює з позначкою 4G, потім працює тільки 3G та інтернет 2G EDGE.

Як повідомила Нацкомісія з регулювання електронних комунікацій (НКЕК), базові станції обладнані резервними джерелами живлення, і якщо батарея витратила заряд, їй потрібен тривалий час для підзарядки, пише УНІАН.

Як зазначено в повідомленні, навантаження на мережу зменшує термін автономної роботи. Для забезпечення мобільного інтернету стандарту 4G базові станції використовують більше електроенергії. Тому під час блекаутів мобільні оператори відключають частину обладнання (наприклад, окремі частотні діапазони або стандарти), щоб надавати пріоритет голосовим послугам зв'язку.

«Базові станції обладнані резервними джерелами живлення. Це акумуляторні батареї, які автоматично вмикаються, коли централізоване електроживлення припиняється. Вони здатні забезпечувати автономну роботу базової станції від двох до п'яти годин при повній зарядці. Якщо батарея витратила заряд, їй потрібен тривалий час для підзарядки», – йдеться в повідомленні. 

У НКЕК рекомендують в період блекауту користуватися послугами SMS і месенджерів, що поглинають менше ресурсів, ніж мобільний інтернет. Також радять не зловживати передаванням даних: фотографії, відео, голосові повідомлення та інший «важкий» контент за таких обставин краще не передавати.