росія продовжує тероризувати обстрілами українські міста. Мало не щодня по тому чи іншому місту прилітають шахеди, більшість з них збивають наші ППО. Експерти кажуть про високу ймовірність масованих обстрілів на новорічні свята.

В етері ГІТу обговорили з колишнім військовослужбовцем ЗСУ, ветераном російсько-української війни Олексієм Гетьманом цю загрозу та на скільки масованих обстрілів по критичній інфраструктурі вистачить ще ракет у ворога.

Зі слів Олексія, дуже велика ймовірність, що вони це можуть зробити саме на свята:

«Якийсь російський нардеп Нілов нещодавно пожартував, що якщо хлопчик з Києва хоче, щоб у нього були на Новий рік ракети, то, мовляв, очікуй, будуть в тебе ракети… Тобто цей негідник, щодо побажання дитини мати якісь ракети, щоб захистити себе і свою родину від нападу з боку рф, перетворив це на такий жарт, що прилетять тобі ракети».
«Є певна кількість ракет, згідно даних розвідки, які були на початок повномасштабного вторгнення російської авіації, тепер їх стало суттєво менше. Якщо у цифрах, то такі ракети, як Іскандер — їх було 900, залишилось трохи більше сотні, високоточних ракет Х-555 та Х-101 було відповідно 444 та 500 шт., зараз залишилось біля 200 кожної. Чи можуть вони виробляти ці ракети? — так, можуть і певну кількість вони виготовили, але в них там є великі проблеми з головкою самонаведення, бо там використовуються новітні технології закордонні. Тому в нові ракети вони ставлять якусь стару елементну базу і вони втрачають якість. Виробляти вони можуть приблизно 3 ракети за 2 дні, тобто приблизно 600 ракет на рік. В них залишились інші ракети Х-22 — це не дуже точна ракета, недалекобійна та перероблена зенітна ракета з комплексу С-300 — це балістичні ракети, але в них дальність теж невелика до 300 км, таких ракет в них дуже багато, декілька тисяч. Відносно точності цих ракет: ними неможливо задати якусь шкоду нашій критичній інфраструктурі, бо вони, по великому рахунку, некеровані», — описав ситуацію Гетьман.

Він звертає увагу на те, що для здійснення масованих ударів по всій Україні, які можуть спричинити блекаут, не підійдуть всі ракети, які є наявні у росіян:

«Для знищення нашої критичної інфраструктури залишилось кілька сотень ракет високої точності Х-101 та Х-555. Але вони не можуть їх всі випустити по Україні, бо в них має бути певний резерв. Що стосується Шахедів, то скоріш за все вони отримали нову партію цих безпілотників. Вони не несуть велику вибухівку, але їх дуже багато і 10-20-30 Шахедів коштують приблизно, як одна ракета Х-101. Тому їм економічно є сенс випускати багато Шахедів, розуміючи, що ми майже всі позбиваємо, але ті, що долетять, дійсно можуть наробити шкоди», — пояснив військовослужбовець.

Так він підсумував, що ракет, здатних знищити нашу критичну інфраструктуру масованими обстрілами, дійсно лишилось на 3-4 рази.