В умовах війни всім зрозуміло, що економіка України зазнала нищівних ударів та втрат. Наступний, 2023 рік буде нелегким, наша боротьба не має спинятися і після перемоги на полі бою. Експерт запевнив, що голоду та зубожіння не варто чекати.

Про те, чого ще не буде в економіці наступного року в етері ГІТу розповів банківський експерт CASE Україна Євген Дубогриз:

«Не буде голоду, у нас абсолютно достатньо потужностей нашого аграрного сектору і нашого харчопрому для того, щоб всіх українців забезпечити їжею, робити необхідні запаси і для того, щоб цю їжу експортувати, отримати за це виручку. Тому голоду не чекаємо. Друге — в нас не буде зубожіння в тому сенсі, що людям в Україні дійсно вистачатиме грошей від держави, своїх близьких, зарплат, щоб свої базові потреби задовільнити. Тобто сплатити комунальні послуги, сплатити за їжу, одяг, транспорт і всі ці речі, які нам потрібні, — запевнив експерт та додав, — неприємну штуку скажу, але наступного року я б не чекав економічного зростання. Зростання, яке буде вище 5% — це буде величезний бонус і щастя для нашої економіки. Тому що енергетична інфраструктура в нас дуже сильно зруйнована, а від неї у нас і промислові виробництва будь-чого залежать вкрай сильно».

Також Дубогриз попередив не чекати наступного року репарацій:

«Тому що, навіть, якщо ми у січні візьмемо москву, як мріємо, все одно потрібні будуть місяці і роки, щоб запрацював механізм відшкодування тих коштів, які росія нам винна — це займе у кращому випадку місяці, в гіршому — багато років.

Наостанок сказав не чекати вільного руху капіталів. Так з України не можна буде легально вивести кошти, на що сподіваються люди від 25 лютого, коли Нацбанк обмежив операції. Радить краще вкладати в ЗСУ шляхом військових облігацій, замість того, щоб підтримувати іноземного виробника з його акціями.