росія хоче знищити Україну та вже розавлює економіку. Міністерство фінансів готує проект держбюджету на 2023 рік.

Які дві головні небезпеки постають перед українською економікою в 2023 році в етері Громадського Інтерактивного Телебачення розповів керівник аналітичного напряму мережі захисту національних інтересів А.Н.Т.С. Ілля Несходовський.

Починаючи з даного моменту і на наступний рік існує дві головні загрози для економіки.

Через те, що очікуються значні надходження валюти в умовах міжнародної допомоги від наших партнерів для покриття бюджетного дефіциту, а також можливих репарацій, коштів на відновлення регіонів, буде складатися значний тиск на гривню.

«Якщо Нацбанк відпустить курс, то він почне спускатися, тобто замість межі встановлених 36,6грн ми можемо побачити і 35грн, і можливо навіть 30грн, але це результат не економічного оздоровлення й відновлення економіки, а того, що на наступний рік будуть находити до нашої економіки значні обсяги валют. Вже на сьогоднішній день наші золотовалютні резерви перевищили об’єми, які були до початку війни», — зауважив Ілля.

Така ситуація не є доброю для економіки, бо різке укріплення національної валюти в таких умовах призведе до того, що виробництво в Україні буде не вигідним.

Він пояснив:

«Це умовно добре, тому що по факту в нас імпортні товари почнуть дешевшати і відповідно це буде стримувати інфляцію — нібито добре. Проте внутрішнє виробництво буде обмежене, як результат цього обмеження — вони не зможуть конкурувати з імпортними товарами, які будуть дешевше. Тобто зниження курсу для нас є невигідним з точки зору виробництва власного продукту і відповідно того, який мав би йти на експорт. Таким чином позитивний момент в цінах, негативний — буде більше безробітних і менше роботи»

Цієї проблеми можна уникнути, в підсумку каже Несходовський:

«По-перше, уряд має збалансувати Міністерство фінансів, Міністерство економіки, Національний банк. Вони мають аргументовано зробити прогноз ситуації, визначити ризики і відповідно скорегувати свої політики. Наприклад політика Нацбанку має фіксувати курс, навіть після закінчення війни, не давати опуститись йому менше 35 грн. Таким чином зменшить негативний наслідок, навіть шляхом емісії, — пояснив він. — По-друге, зараз необхідно створювати умови, щоб бізнес мав можливість розвиватись та лишатись в Україні. На сьогоднішній день Кабінет міністрів, а саме безпосередньо податкова — масово створює проблеми для бізнесу — блокує податкові накладні. Якщо це буде продовжуватися, то бізнес або перейде на спрощені умови оподаткування, або просто закриє свої підприємства і переміститься за кордон».