Українська економіка поступово починає стабілізуватись, пристосовуючись до рамок, що накладає собою війна в країні, наскільки це їй дається можливим.

Завдяки чому це вдалось в етері ГІТу розповів керівник аналітичного напряму мережі захисту національних інтересів А.Н.Т.С. Ілля Несходовський.

«Війна не проходить безслідно, вона залишає дуже глибокі рани на тому, хто захищається, на тих, на кого нападають», — сказав Ілля.

За його словами в підсумку цього року падіння ВВП складало більше 31%, а в умовах обстрілів енергетичної інфраструктури, буде ще більшим.

Про стабілізацією системи Несходовський розповів:

«Розблокували порти, це дало змогу вивозити одну із стратегічних статей нашого експорту — зерно і аграрну продукцію. Отже це дало змогу отримувати суттєві надходження від реалізації своєї продукції. Також ціни на бензин в цілому нормалізувалися, ціни на газ не ті, які очікувались, тому що ми пам’ятаємо які високі були ціни на нього влітку і на скільки вони нижчі зараз. Крім цього економіка поступово почала відновлюватись. Деокуповані значні території України — на них повертається бізнес, починає відновлювати інфраструктуру, працювати. Починають працювати магазини, відповідно пекарні, інші бізнеси, які пішли, коли туди прийшли окупанти».

В підсумку він додав, що почало більше надходити міжнародної допомоги, порівняно з початком війни, коли така допомога надходила неоднорідно зі значними інтервалами та бюджетний дефіцит покривався за рахунок емісії Нацбанку.