Білл (Володимир) Титла — син українських емігрантів із Підгайців на Тернопільщині. І він зробив справжню революцію в мультиках того часу.

Про талановитого українця розповідає ШоТам.

Легендарного Міккі Мауса намалював українець. Його батьки переїхали з Тернопільщини до Нью-Йорка, там Володимир і народився. Він добре володів українською та ходив до недільної школи. Саме там викладачка помітила у маленького Володі неабиякий хист до малювання. Остаточно на нього вплинув мультик «Динозавр Герті», на який його повела мама.

У 16 років уже малював

І в 16 років Білл уже створив титульні написи для компанії Paramount Animation Studio. А через два роки працював у відомій студії Terrytoons. Його талант високо цінували, у тій студії Білл заробляв більше за інших.

Міцно ставши на ноги та зробивши собі ім’я, художник перебирається до Європи. Європейська освіта зробила із Білла художника, який здійснив прорив у мультиплікації. Але це станеться пізніше. Перед цим Білла потягне до рідних Підгайців.

Він завітав до України, зустрівся з родичами і вклонився могилам предків. І навіть не підозрював, що попереду на нього чекає неймовірна кар’єра. У 1934 він їде до Голлівуда й отримує роботу в студії Волта Діснея.

Змінив світ анімації

Відтоді у світі мультфільмів починається нова епоха. Білл малює Міккі Мауса, Піноккіо, а згодом працює над «Білосніжкою». «Білосніжка» – перший повнометражний мультфільм в історії, який став сенсацією. За нього Волт Дісней і Білл Титла отримали спеціальний «Оскар». Один великий і сім маленьких – за кількістю гномів:).

А 1938 року в Білла народився син Пітер, який став прототипом слоненятка Дамбо. Через фінансову кризу під час Другої світової Білл вимушено покинув студію Діснея. Але продовжив створювати чудових персонажів. Добрий привид Каспер – його робота.

Білл помер у 1968. Але навіть після смерті його зв’язок із Україною не перервався. Шануючи пам’ять предків, родина Титлів реставрувала Львівську академічну бібліотеку.