Ветеран батальйону «Айдар» Євген Дикий вважає, що законопроєкт 8271 про посилення відповідальності військових є не просто непотрібним суспільству, а й шкідливим.

Про це він сказав в ефірі Громадського інтерактивного телебачення.

Цей закон був би гідний орківської армії, а не нашої. Це дуже серйозний крок до того, аби стати схожими на тих, проти кого ми воюємо. Але це морально-етична сторона, а є ще юридична і практична сторони, - зазначає ветеран-айдарівець.

Зі слів Євгена Дикого, з юридичної сторони закон 8271 є антиконституційним:

Не йдеться про те, щоб виправдовувати дезертирство, чи вважати, що накази можна не виконувати або ж що можна залишати позиції і за це будуть гладити по голівці. Усі ці діяння, які перелічені в новому законі, вже є карними... Це і наразі вже є склад злочину. Проте зараз суд має повноваження розглядати обставини правопорушення і вирішувати чи були пом'якшуючі провину, виправдальні обставини чи ж їх не було. В залежності від цього суд може давати або ж жорстке покарання, або м'якше, або ж покарання із відтермінуванням... Якщо ж введуть цей новий закон, то одразу 700 тисяч людей, які захищають нас, просто виводяться з-під дії Конституції України, бо можливість пом'якшення покарання - це пряма конституційна норма. Тобто для того, щоб цей закон взагалі міг існувати треба поміняти 2 статті Конституції.

Якщо ж розглядати цей закон з практичної сторони, каже Євген, то ми позбавляємо суд можливості розглядати обставини за яких сталась певна подія.

Ми змушуємо суд працювати в режимі комп'ютера, який просто штампує тяжкі тюремні вироки... Таким чином люди, які могли б далі воювати перебираються з фронту через певний "косяк" і селяться на шию нам з вами - платникам податків - на "зону", - додав ветеран.