За час перебування на посаді, протягом 2020-2021 років, голова Волинської облдержадміністрації Юрій Погуляйко підписав 5 розпоряджень про виділення 9 лісових ділянок в довгострокове користування приватним особам і фірмам. Таким чином він перевершив попередніх керівників області і посів друге місце після Бориса Клімчука за кількістю переданих в користування лісових гектарів.

Про це пише Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

2020-й: лісоділянка фірмі депутата для мисливського будиночка

У 2020-ому Юрій Погуляйко підписав лише одне розпорядження про передачу в користування лісової ділянки на території Радовичівського лісництва Державного підприємства «Турійське лісове господарство». Йдеться про 2,3 гектара лісу на березі озера Бережисте в загальнозоологічному заказнику місцевого значення «Озерянський».

Цьому розпорядженню передувала резонансна історія з судовим процесом. Насправді ділянкою до цього вже користувалася мисливська фірма турійського бізнесмена, депутата Волинської обласної ради Романа Микитюка «Веста М». Там побудували щось на зразок ресторану, будиночка для мисливців і облаштували альтанки. Насправді ж така діяльність суперечила Положенню про цей заказник. За словами самого Романа Микитюка, після того, як він довідався, що мисливською турбазою зацікавились журналісти, то звернувся до виконувача обов’язків голови Волинської ОДА у 2019 році Олександра Киричука, і той розпорядженням виділив лісоділянку під рекреацію.

«Сила правди» написала про це. На публікацію відреагували в прокуратурі. І Волинська обласна державна адміністрація в особі вже Юрія Погуляйка визнала таким, що втратило чинність, розпорядження про виділення фірмі «Веста М» лісової ділянки. Окрім того, за фактом розміщення там споруд відкрили кримінальне провадження.

Лісоділянка виділена ТОВ «Веста-М»
Лісоділянка виділена ТОВ «Веста-М»

А ТОВ «Веста М» звернулося в господарський суд. Однак «кримінал» згодом закрили, зіславшись на те, що фірма залагоджує питання користування лісом. «Веста М» подала клопотання до суду про залишення власної заяви без руху. А Юрій Погуляйко продублював і підписав розпорядження свого попередника Олександра Киричука.

2021-й: торбинка розв’язалась

У 2021 році Юрій Погуляйко розщедрився і почав активніше роздавати ліси. Минулого року найбільш привабливими для бізнесу були ділянки на території ДП «Волинський селекційно-насіннєвий центр» та ДП «Ківерцівське лісове господарство».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ексдиректорка насіннєвого центру на Волині заплатить штраф за хабар

До того, як голова ОДА підписав усі ці розпорядження, виділення ділянок вже погодили в Держлісагентстві. За використання корисних властивостей лісів отримувачі повинні платити.

Найбільшу за площею ділянку – 8,5 гектарів поблизу сіл Гаразджа і Лище – отримала в платне користування на 49 років фірма «Еко Простір». Вона створена того ж таки 2021 року і основним видом її діяльності є будівництво. Згідно з даними аналітичної системи «YouControl», керує підприємством Володимир Басюк.

«Взяв ту ділянку просто, щоб зберегти природу, щоб там ніяких рубок не було. П’ять років тому я там поблизу викупив дитячий табір. Мені вигідно, щоб там просто була природа», – каже директор ТОВ «Еко Простір».

Наразі лісова ділянка перебуває у постійному користуванні ДП «Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр» Луцького району. Вилучати її не можна і за користування потрібно платити. Скільки саме, з’ясувати не вдалося, бо у «Волинському лісовому селекційно-насіннєвому центрі» проігнорували запит. А підприємець каже, що не пам’ятає цифр, але сума для нього невелика. Володимир Басюк також запевняє, що забудовувати ділянку не буде.

5 гектарів в Торчинському лісництві державного підприємства «Ківерцівське лісове господарство» віддали на 49 років ТОВ «Оздоровчий комплекс «Пролісок». Основний вид діяльності фірми – надання послуг з харчування, ресторанний бізнес. Насправді ж це відомий відпочинковий комплекс «Gosti» біля ковельської траси між селами Брище та Копачівка. Кілька гектарів на території держлісфонду з 2016 року у власності товариства. Ймовірно, взяли ще, щоб розширятися. Юрист підприємства Олександр Пасічник каже, що поки що немає остаточного рішення, як буде використовуватися цей шматок лісу. Водночас він зазначає, що будувати на ділянці не можна. Але зробити доріжки для прогулянок, чи поставити альтанки, дозволяється.

«Буде використовуватись для прогулянок», – каже юрист.

Згідно з договором між ДП «Ківерцівське лісове господарство» та ТОВ «Оздоровчий комплекс «Пролісок», «за прогулянки» на цих 5 гектарах нові користувачі повинні платити 29 тисяч 562 гривні на рік.

Власником ТОВ «Оздоровчий комплекс «Пролісок», згідно з даними аналітичної системи «YouControl», є Леонід Полячек зі Зміїнця.

Комплекс відпочинку «Gosti». Фото зі сторінки закладу у Facebook
Комплекс відпочинку «Gosti». Фото зі сторінки закладу у Facebook

2,5 гектарами лісу під селом Боголюби неподалік Луцька наступні 49 років користуватиметься Комарова Оксана Анатоліївна. Вона лучанка і також підприємиця. Щоправда займається торгівлею запасними частинами до автомобілів і продажем пального. На платформах із пошуку роботи вона зокрема шукала слюсаря для станції технічного обслуговування «Автодімсервіс» у Луцьку. Оксана Комарова посилаючись на постійну зайнятість, говорити про плани на ділянку і умови договору відмовилась.

1,7 гектара на території Маневицького лісгоспу отримало ТОВ «Грін зона». Підприємство знаходиться в селі Колодії колись Маневицького, а нині Камінь-Каширського району. Співвласниками ТОВ «Грін зона» є Сільчуки Анастасія Ігорівна і Любов Олександрівна та Солтис Василь Васильович з Вараша на Рівненщині, а також Сільчук Дмитро Миколайович з Гути-Лісівської на Камінь-Каширщині. Підприємству належить однойменний відпочинковий комплекс у Колодіях. Руську баню, закарпатські чани, турецький хамам, сауни, кімнати відпочинку і альтанки пропонують клієнтам на сайті відпочинкового комплексу. З фото видно, що заклад знаходиться поблизу водойми.

Готельно-оздоровчий комплекс «GreenZone». Фото з корпоративного сайту
Готельно-оздоровчий комплекс «GreenZone». Фото з корпоративного сайту

У ДП «Маневицьке лісове господарство» кажуть, що станом на січень 2022 року договір з ТОВ «Грін зона» не підписували.

А ось керівник підприємства Дмитро Сільчук стверджує протилежне. Щоправда, про умови договору говорити відмовляється:

«Ціну поки не можу розголошувати. Ми там будуватись будемо. Там буде дитячий майданчик».

1,6 гектара у Любохинівському лісництві Державного підприємства «Старовижівське лісове господарство» передали в користування Бурі Дмитрові Ігоровичу. Це ділянка поблизу озера Пісочне колишнього Старовижівського району. Лісгосп на запит про умови договору не відповів. Розшукати новоспеченого користувача лісу не вдалося. Дмитро Бура не зареєстрований підприємцем.

1,05 гектара лісу поблизу Луцька отримала в користування Можук Галина Богданівна. Жінка є засновницею і власницею будівельної компанії «Промжитлобуд-1».

Отримана в користування ділянка знаходиться на території Державного підприємства «Волинський селекційно-насіннєвий центр», на повороті до села Гаразджа.

«Ми окультурили, навели порядок. Ніякі будівлі там не планувалися. Та ділянка не доглядалася, дерева не доглядалися. А тепер поїдьте подивіться. Я там проживаю і мені не однаково, що за моєю будівлею робиться. Мали би бути задоволені люди. Я не розумію з чого скандал роздувається? Там влітку біля «Білочки» і табір був дитячий. Мені не байдужа наша екологія і я думаю, для міста це добре», – прокоментувала жінка.

Скільки платить за користування гектаром лісу, Галина Можук, за її словами, не пам’ятає.

Поряд приватному підприємству «Арав» також виділили 0,8 гектара лісу. Фірма в основному спеціалізується на будівельно-монтажних роботах. Власником і керівником підприємства є Руслан Роговський, керівник Луцької міської федерації кікбоксингу. Обидві ділянки надавали одним і тим же розпорядженням. І, як згодом виявилось, між отримувачами є родинні зв’язки. Лісоділянки знаходяться біля кафе «Білочка», яке кілька років тому викупив Руслан Роговський. Нині воно тимчасово не працює.

Кафе «Білочка». Фото з сайту закладу
Кафе «Білочка». Фото з сайту закладу

«Там, де ви зверталися (йдеться про ділянку лісу, виділену Галині Можук – авт.), ми нічого не плануємо робити. Ми звернулися в лісгосп, нам дали дозвіл, ми зачистили територію, привезли за свої кошти, висадили дерева, вирівняли ліс. А там, де в районі «Білочки», то там якісь бесідки літні поставимо, дитячий літній майданчик. Та й усе. Окультуриться вся територія. Нічого там такого страшного не буде. Ми платимо оренду. Ми просили грошову оцінку робити якомога вищу, щоб до нас потім не виникало питань», – розповів Руслан Роговський.

Ще 0,75 гектара лісу на території селекційно-насіннєвого центру Юрій Погуляйко розпорядився надати на 49 років депутатці Луцької міської ради від партії «Слуга народу» Оксані Руднік. З 2014 року вона займається підприємницькою діяльністю, зокрема ресторанним бізнесом. Лісова ділянка знаходиться неподалік готелю «Makis», що над рівненською трасою.

Журналістам Оксана Руднік розповіла, що на цій території розміщена занедбана тимчасова споруда та альтанки. Підприємиця планує використати ліс для реалізації власного проєкту.

«Я сама ресторатор, якщо ви знаєте, тому там можна зробити щось привабливе», – сказала в коментарі виданню «Перший» Оксана Руднік.

Однак, за інформацією директора Ківерцівського лісгоспу Анатолія Ярмолюка, станом на середину січня 2022 року договору про користування лісовою ділянкою з Оксаною Руднік ще не підписали.

Підсумки «лісового розпилу»

Із 2010 року найбільші площі лісів розпорядженням голів Волинської облдержадміністрації роздали у 2012-2013 роках – 238,5 і 213,5 гектара відповідно. Тоді Волинь очолював нині покійний Борис Клімчук. 2021-й отримав «бронзу» за сумарною площею лісів наданих у користування розпорядженням голови ОДА. Минулоріч таким чином приватним особам і фірмам виділили 24,2 гектара.

Натомість найменше таким займалися після Революції гідності. У 2014-ому подібних розпоряджень взагалі не було, а у 2015-ому передали в користування 0,6 гектара. Тоді головою ОДА був Володимир Гунчик. Разом з тим саме за його головування таким чином роздали землі в урочищі Гушово біля озера Світязь. Потім там вирубали ліс і з порушенням екологічного законодавства побудували будинок і вигрібні ями в прибережній захисній смузі. Відповідальних за це досі не знайшли.

Згідно з законодавством, використання лісової ділянки не за цільовим призначенням та порушення правил і норм, умов спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів є підставами для припинення права тимчасового користування лісами. Проте, схоже, на подібні випадки на Волині контрольні органи і постійні лісокористувачі дивляться крізь пальці.

«Згідно із вимогами Лісового кодексу, ліси державної та комунальної форм власності можуть надаватись в платне тимчасове користування фізичним або юридичним особам на основі договорів. При цьому, використання таких лісових ділянок має відповідати їх цільовому призначенню, яке може бути змінене лише за погодженням з Кабінетом Міністрів України, – пояснює еколог громадської організації «Екологія-Право-Людина» Богдан Кученко. – Окрім того, стаття 66 Лісового кодексу гарантує громадянам право вільного перебування в лісах державної та комунальної власності. Зважаючи на це, доступ до ділянок державного лісу, який був наданий у довгострокове тимчасове користування, не може бути обмежений для будь-кого. Тимчасовий користувач також не має права на заготівлю деревини на такій ділянці, це виключне право постійного лісокористувача – лісгоспу. Що стосується будівництва рекреаційних комплексів на землях, наданих у довгострокове тимчасове користування приватним особам, то воно є незаконним, оскільки ст. 20 ЛКУ дозволяє зводити лише тимчасові будівлі і споруди, необхідні для ведення господарської діяльності. А згідно із ст. 28 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» тимчасові споруди виготовляються з полегшених конструкцій і встановлюються без улаштування фундаменту. Ресторани, готелі та рекреаційні комплекси жодним чином не відносяться до тимчасових будівель та споруд».

Оксана ПЕТРУК («Сила правди»)